Tilburg,
31
oktober
2023
|
16:35
Europe/Amsterdam

BVO’tje: studenten maken nieuwspodcast voor De Telegraaf

Geen biertje, maar babbeltje voor onderweg. Dat is de strekking van de nieuwe studentenpodcast van De Telegraaf genaamd BVO’tje. Gemaakt door studenten van Fontys Journalistiek en bomvol met relevant studentennieuws. 

De studentenpodcast is een product uit de rol Nieuwsmakers, waar journalistiekstudenten zelf nieuws moeten vinden en produceren. Dat gebeurt in opdracht van verschillende media, waaronder Omroep Tilburg, Brusselse Nieuwe en natuurlijk De Telegraaf. 

Guus en Fabrice zijn twee studenten die zich, samen met zeven anderen in hun projectgroep, iedere dag inzetten voor de studentenpodcast. Guus als hoofdredacteur, Fabrice als presentator. “Vanuit de Telegraaf kregen we de opdracht om een studentenpodcast op te zetten. En als er één afkorting bekend is bij studenten, is het wel bvo’tje”, licht Guus toe. 

 Relevant en huiskamergevoel
De ‘babbeltjes’ in de podcast gaan niet over stappen, zuipen en feesten, maar juist over nieuws dat er echt toe doet voor studenten. Dat was soms best lastig, aldus Fabrice: “Onze podcast moest geen chatcast worden, maar moest zich juist focussen op relevante onderwerpen terwijl we wel een huiskamergevoel over willen brengen.” 

Zo stond de eerste aflevering in het teken van vapes en de illegale handel die daarmee gepaard gaat. “Vapen was die week groot in het nieuws, dus was het aan ons om een insteek te vinden waardoor het relevant werd voor alle studenten. Tijdens ons onderzoek ontdekten we dat de handel en verkoop van vapes ook illegaal gebeurt. Dat was voor ons een draadje om hier een podcast over te maken”, legt Guus uit. 

Experts en informatie 
De studentenpodcast komt aan het einde van de werkweek online bij de Telegraaf. Voordat het zover is hebben Guus en Fabrice, samen met hun medestudenten, veel werk te verrichten. Iedere maandag overlegt het team om een geschikt onderwerp te vinden voor de podcast, waarna meteen gewerkt wordt om de juiste experts en voldoende informatie te vinden om de podcast vorm te geven. 

“Als dat er is maken we een draaiboek voor de aflevering”, laat Fabrice weten. “We hebben voor iedere podcast dan ook een script waarin duidelijk staat wat ik of mijn medepresentator Floortje moet zeggen. We willen natuurlijk niet dat we ons verspreken waardoor een zin ineens een andere betekenis krijgt. Dat kan niet in een nieuwsgerichte podcast.” 

Luchtig nieuws 
Ieder BVO’tje focust zich op één groot nieuwsverhaal. Daarnaast delen de studenten ook opmerkelijk en relevant studentennieuws in een bulletin. “Zo houden we het luchtig en wordt onze podcast geen ellenlange nieuwsstroom”, laat Guus weten. De podcasts wordt uiteindelijk opgenomen in de studio van de Telegraaf, gemonteerd en online gezet. 

 Eén podcast van de Nieuwsmakers heeft het echter niet gered. “Natuurlijk bracht dat eerst een hoop teleurstelling en frustratie met zich mee, maar we werken nu alleen maar harder en enthousiaster aan onze producties. Achteraf gezien is dat de meest leerzame podcast van allemaal geweest.” 

Toekomstperspectief 
Er komen nog zeker twee podcasts online. Daarna zit het project er voor de huidige groep studenten op. Beide heren zijn blij met wat ze samen met hun medestudenten neergezet hebben. “We hadden niet veel verstand van podcasts als nieuwsmedium, maar zijn nu een stuk wijzer geworden. Daarnaast zijn we dankzij dit project ook breder onderlegd in ons journalistiek kunnen.” Ook De Telegraaf is tevreden met het werk van de Nieuwsmakers en ziet BVO'tje als een geslaagd project. [Noëlle van den Berg

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.