Eindhoven,
22
november
2023
|
13:58
Europe/Amsterdam

Bijzondere stages: de Belastingdienst

Nee, er werken niet alleen maar grijze muizen. En nee, je kunt bij haar niet terecht voor álle vragen over belastingen. Die twee vooroordelen wil Nadine (20) even uit de wereld helpen. Ze loopt stage bij de Belastingdienst in Eindhoven.

De Belastingdienst is misschien niet de plek waar veel studenten als eerste voor zouden kiezen als stagebedrijf. Maar dat geldt niet voor Nadine. Zij koos er wél bewust voor. “Mensen schuiven belastingrecht vaak af als saai. Niemand snapt er iets van, dus is er geen zak aan. Bovendien denken veel mensen dat er alleen grijze muizen van minimaal veertig jaar oud bij de Belastingdienst werken. Ik kan je vertellen: dat valt reuze mee.” 

Boetes
Nadine loopt stage bij de afdeling formeelrecht, waar ze zich focust op grote ondernemingen en midden- en kleinbedrijven. Ze legt uit wat ze daar precies doet: “Bedrijven moeten elk kwartaal omzetbelasting doen. Als ze daar te laat mee zijn of dit niet doen, kunnen ze een boete krijgen. Of een navordering, zoals we dat met een moeilijk woord noemen. Bedrijven kunnen daar bezwaar tegen maken en het is mijn taak om dat bezwaar in behandeling te nemen.”

Sommige bezwaren die Nadine ontvangt, zijn terecht, andere niet. “Het komt weleens voor dat de Belastingdienst een foutje maakt en dat een betaling te laat binnen is gekomen in de administratie. Het systeem legt dan automatisch een boete op. Onterecht in zo’n geval, en dus wordt alles gewoon netjes teruggedraaid. Maar in veel gevallen is de boete wel terecht en moeten bedrijven gewoon betalen.” [Tekst gaat verder onder de foto]

Na bijna drie maanden bij de Belastingdienst rond te hebben gelopen, weet Nadine inmiddels alles over aangiftes en navorderingen. Maar dat betekent niet dat je haar elke vraag kunt stellen over belastingen. “Het mooie is dat ik daar helemaal niet alles over hoef te weten”, zegt ze. “Als ik iets niet weet of extra informatie nodig heb voor een onderbouwing van een argument, loop ik gewoon naar een specialist voor advies.” 

Stagevergoeding
Toch kan ze de vragen van vrienden en familieleden op verjaardagen niet ontwijken. ‘Jij kan zeker zien hoeveel geld wij verdienen?’, krijgt ze vaak te horen. “Technisch gezien kan ik dat inderdaad, maar als ik daarnaar zou kijken, word ik meteen ontslagen. Ik zou ook mezelf op kunnen zoeken, maar dat kan ik beter niet doen. Het systeem van de Belastingdienst kan die bewegingen in principe allemaal traceren.” 

Dat vindt Nadine het niet waard. Haar stageperiode loopt tot in januari en die tijd maakt ze graag vol bij de Belastingdienst. Omdat ze het werk leuk vindt, maar ook omdat ze er een aardig zakcentje mee verdient. “In tegenstelling tot veel studiegenootjes krijg ik wel een goede stagevergoeding. Zeshonderd euro per maand. Daar kan ik als uitwonende zonder bijbaantje prima mee rondkomen. Ik ken mensen die nog niet eens eenderde van dat bedrag krijgen.” [Karen Luiken]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Wouter Smit
28
November
2023
Leuk artikel, fijn dat stage bij de Belastingdienst je bevalt . Ook bij de directie Particulieren zijn in Eindhoven stage plaatsen !
Richard
25
November
2023
Een leuk artikel over de stage van Nadine bij de belastingdienst, kantoor Eindhoven. Er is geen sprake van een bijzondere stage, want zoals collega Marcel al aangeeft is een (afstudeer)stage bij de belastingdienst een hele logische keuze voor een FTA-student. Ik wil daarnaast nog opmerken dat de omzetbelasting (BTW), net als loonheffingen en dividendbelasting niet worden nagevorderd, maar nageheven. Navordering vindt plaats bij aanslagbelastingen zoals de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en de schenk- of erfbelasting. Een wezenlijk verschil in de AWR.
Marcel van den Heuvel
24
November
2023
Alles in perspectief natuurlijk, voor FTA studenten is de Belastingdienst als stageorganisatie een hele logische keuze.
Bravo
22
November
2023
Wat een leuk artikel om te lezen!