Eindhoven,
24
september
2020
|
18:03
Europe/Amsterdam

‘Basisbeursgeld’ gebruikt voor studiesucces én duurzame broodjes

NOS op 3 heeft onderzoek gedaan naar de besteding van het geld dat is vrijgekomen na het stopzetten van de basisbeurs in 2015 bij alle hogescholen en universiteiten in Nederland. Daarin wordt ook Fontys genoemd.

Door de afschaffing van de studiefinanciering komt tot 2024 2,5 miljard euro vrij. In ruil daarvoor zouden studenten beter onderwijs krijgen. Dat geld wordt gebruikt voor de meest uiteenlopende zaken. 

Zo wil de universiteit van Tilburg jaarlijks twee docenten naar Harvard sturen voor een onderwijscursus. Dat kost de instelling 24.000 euro. De Technische Universiteit in Eindhoven wil tientallen colleges gaan streamen, zodat studenten zelf kunnen bepalen waar en wanneer zij die volgen.   

Lab en kunstkoe
Bij de Avans Hogeschool in Breda kunnen studenten en docenten makkelijker gebruikmaken van het lab. Er komen meer onderwijsondersteuners om in het lab te helpen. Bij de Aeres Hogeschool uit Dronten kunnen studenten in een Dierlab oefenen met diermodellen, zoals een kunstkoe. 

Fontys besteedt het geld onder meer aan verbetering van studiesucces en verdere professionalisering van docenten. En Fontys-studenten kunnen een digitaal portfolio tegemoet zien waarmee ze zich kunnen presenteren aan potentiële werkgevers.

Duurzame broodjes
En zijn ook wat minder voor de hand liggende plannen, zoals het plan van Driestar Educatief. De studenten van deze hogeschool uit Gouda kunnen dankzij dit geld verse, duurzame broodjes en warme avondmaaltijden halen. Ook komt er een koffiecorner. [Erwin Blatter]  

Lees ook wat Bron eerder schreef over de besteding van de kwaliteitsgelden:

Nog geen doel voor groot deel basisbeurs-miljoenen
'Herstelplan' klaar om alsnog miljoenen binnen te halen
Minister: nog geen geld voor Fontys uit 'leenstelselpot'
Fontys wacht op goedkeuring investeringen ‘basisbeurs’

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.