COLUMN Jacky Eickes,
18
januari
2021
|
11:37
Europe/Amsterdam

Avondklok

Ik vind het een bizar idee dat er een avondklok komt. De spertijd in de Tweede Wereldoorlog was zelfs minder intens. Van 00.00 uur tot 04.00 uur mocht je de deur niet uit. Nou, dan wil je toch al in bed liggen, dus dat maakt niks uit. Maar vanaf 20.00 uur?! Dan begint mijn avond pas net.

Een betere vergelijking misschien: dit voelt hetzelfde als dat bedtijd voor mij voelde als tiener. Je wilt graag wakker blijven of de deur uit, maar het mag echt absoluut niet omdat iemand die toevallig iets meer over jou te zeggen heeft, dat bepaald heeft. Ik zou overigens liever hebben dat er een ochtendklok komt. Dat je voor 11.00 uur de deur niet uit mag. Dat past meer bij mijn levensstijl.

Was ik nu nog een student geweest met hetzelfde leven als ik toen had, dan had ik echt een probleem gehad met de avondklok. Ik kon echt niet organiseren en plannen en had intens geluk met een supermarkt voor de deur.

Ik bedacht namelijk om 5 voor 9 ’s avonds dat ik de ochtend erna eten nodig had. En dat ik die avond iets lekkers wilde. Om steevast, iedere avond te moeten haasten en vervolgens om 2 minuten voor 9 een boze supermarktmedewerker te passeren (in mijn pyjama, want die had ik – behalve op de donderdag – zo vroeg mogelijk aan. Of die had ik al de hele dag aan) en nog snel alles in te slaan dat ik nodig had.

Maar ook een gezellig hapje eten bij studiegenoten had niet meer gekund, want in mijn studententijd at ik laat. Het kan wel, maar een boete voor het overschrijden van een avondklok had ik nooit kunnen betalen.

En even blijven hangen na het eten voor een borreltje had dus óók niet meer gekund, want dan passeer je hoe dan ook de avondklok. Ik voorzie in ieder geval veel studenten die in camouflagekleding al tijgerend over straat gaan de komende tijd, want een studentenleven leiden en een avondklok? Die twee gaan niet samen. Of was dat nu juist de bedoeling?


Jacky Eickes is afgestudeerd aan Fontys Hogeschool voor Journalistiek. Zij is redacteur van Bron en schrijft daarnaast ook elders al dan niet digitale kolommen vol.

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Elle van den Goorbergh, FLOT
27
January
2021
Een avondklok?, ja dat hoort inderdaad bij een oorlog. Maar Covid19 is geen oorlog. Dus dan moet je geen avondklok inzetten volgens mij. En als je dat wel doet? Nou, dan krijg je dus een oorlog! Wie wind zaait, zal storm oogsten..
Carla
26
January
2021
Wat een ontzettend foute vergelijking Jacky.
Diederick
22
January
2021
Ik word misselijk van deze bijdrage. De vernietiging van 6 miljoen Joden en de Sperrzeit vergelijken met het leed dat wij -als mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt- ervaren met een avondklok om mensenlevens te sparen... die oud en kwetsbaar zijn en wel de oorlog hebben meegemaakt... Ik schaam me ervoor dat je een collega van me bent.
Ik er maar vanuit dat je er niets aan kan doen en dat jouw belevingswereld niet verder gaat dan je eigen Ik!
Theo Dersjant
22
January
2021
Ik lees: "De spertijd in de tweede wereldoorlog was zelfs minder intens. Van 00.00 uur tot 04.00 uur mocht je de deur niet uit." Tsja. In het begin van de oorlog, ja. Later werd de spertijd in diverse gemeenten vervroegd. Voor joden gold vanaf juni 1942 een spertijd vanaf acht uur in de avond. Ik weet wel dat het lekker bekt om te melden dat de spertijd in de oorlog minder intens was, maar het is een treurige en erg foute vergelijking. Jammer ook dat de eindredactie bij deze uitglijder niet ingreep. Comment is free, but facts are sacred.
Yolanda
22
January
2021
Inderdaad verschrikkelijk om dit met de avondklok in de tweede wereldoorlog te vergelijken!!
Linda
18
January
2021
Tja, wat moet moet. We willen met zijn allen toch heel graag zo snel mogelijk van deze ellende af. En beter nu even heel streng dan in het voorjaar of de zomer, denk ik dan. Maar ik ben intens blij dat ik geen twintigjarige student meer ben in deze tijd. Ik was gillend gek geworden van alle beperkingen en intense saaiheid. Ik ben nu, na een paar decennia van in alle vrijheid kunnen studeren, werken, feestjes, concerten, vakanties en nog veel meer, wel bereid om tijdelijk een offer te brengen. Maar als je nog aan het begin staat van 'alles' snap ik heel goed de frustratie.
Petri Harmsen
18
January
2021
Lekker geschreven. Leest fijn weg maar inderdaad, een avondklok???