Eindhoven,
25
oktober
2019
|
09:47
Europe/Amsterdam

Mythes en multi-tasken

U bent natuurlijk goed geïnformeerd. U onderscheidt moeiteloos feit van fictie. Mythes doen u niks. Het onderstaande rijtje kunt u dan ook dromen. Toch?

Mythe 1. We gebruiken maar 10 procent van onze hersenen. Tsja, mocht iemand dat beweren, weet dan dat die persoon 100 procent van zijn hersenen gebruikt om het helemaal fout te hebben.

Mythe 2. 93 procent van alle communicatie is non-verbaal. Zelfs de bedenker, Albert Mehrabian, probeert deze uitspraak al jaren te corrigeren. Dus, zit u binnenkort in een workshop communicatie, die begint met ‘de 93 procent’ dan adviseer ik u om hard weg te lopen.

Mythe 3. De leerpyramide: van wat je leest, onthoud je 10 procent, van wat je hoort en ziet 20 procent, enzovoorts. Die getallen zijn verzonnen door de fantast Edgar Dale, die dat later zelf heeft toegegeven. Wat goed klinkt, is niet altijd goed.

Mythe 4. Het gaat niet om talent. Het gaat om hard werken. Onderzoek na onderzoek heeft aangetoond: het gaat om omstandigheden. Vooral een kwestie van geluk dus. Trouwens, misschien is hard kunnen werken, ook wel een talent.

Mythe 5. Studenten kunnen multitasken. Helaas. Onderzoek toont aan dat een tv-soap op de achtergrond al leidt tot mindere prestaties.

Zo zijn er nog veel meer mythes. Over leerstijlen, linker- en rechterhersenhelft, introvert zijn, Bell’s Curve en ga zo maar door. Maar die kent u vast ook allemaal.

Maar wist u dat een tasje waarmee je boodschappen kunt doen én waarmee je naar een festival kunt gaan, dan weer wel bestaat?

Dat noemen we in Brabant een multi-taske.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken' .

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.