Eindhoven,
07
september
2018
|
10:00
Europe/Amsterdam

AI winter

Ik ben een internetvisionair. Dat wil zeggen, ik lees dingen op het internet, en daar vertel ik over. Zo sprak ik twee jaar geleden op een conferentie over de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Zelfrijdende auto’s, verdwijnende banen, computers die scripties nakijken. Iemand vroeg zich bezorgd af wat dat betekende voor zijn kinderen. Beloof ze, antwoordde ik, dat als ze niet roken voor hun zeventiende, dat jij dan het rijbewijs betaalt. Makkelijk verdiend! De zaal lachte om mij. De internetvisionair.

Belachelijk natuurlijk. En het zou wel eens helemáál belachelijk kunnen zijn, want er wordt steeds meer gesproken over een AI–winter.

Toegegeven, kunstmatige intelligentie heeft ons al ondenkbare vooruitgang gebracht. Dat komt door een mechanisme genaamd Deep Learning (denk aan Google Search, kankeronderzoek of aardbevingsdetectie) maar het wordt steeds duidelijker dat Deep Learning zijn beperkingen heeft. Het is niet goed in generaliseren (filmpje). Simpel gezegd, je kunt een computer leren om katten en tijgers te herkennen, door ze honderdduizenden plaatjes te laten zien. Dat betekent echter niet dat de computer dan ook een poema kan herkennen, want die zit ergens tussen een kat en een tijger in. Daar ‘snapt’ de computer niets van.

En de weg zit vol poema’s. Net als onze banen en het nakijken van scripties. Dus zou het allemaal wel eens veel langzamer kunnen gaan. De AI–winter. Dus voorzie ik, de internetvisionair, voorlopig een toekomst vol treinen met machinisten gevuld met docenten die scripties nakijken.

Althans, tot ik weer wat anders lees op het internet.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Appen is het Nieuwe Roken'.

 

 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Frank
07
September
2018
In 21 lessen voor de 21e eeuw van Yuval Harari wordt een computer opgevoerd, die zich zelf schaken heeft geleerd. Deze wint he tvan de tot dan slimste schaakcomputer.
Harari schrijft dat deze computer zich in 4 uur schaken eigen gemaakt heeft...
Het kan snel gaan!
Rens van der Vorst
10
September
2018
@ Frank, yep, en dat is precies mijn punt. Deze computer (AlhpaZero) leert schaken door tegen zichzelf te spelen (bij tennis is tegen jezelf spelen negatief, bij AI juist niet) en hij kijkt dus heel snel, naar heel veel tijgers... Maar ik denk dat jij AlphaZero nog wel pakt, bij het eerste spelletje tegen boter-kaas-eieren.
Ella
07
September
2018
Wat schrijf je toch een leuke stukjes Rens, lees ze vaak met een glimlach!
M4rc3lv
07
September
2018
Ha, leuk! Dit wordt dan de tweede AI-winter die ik meemaak :-)