COLUMN, Rens van der Vorst,
04
november
2022
|
09:35
Europe/Amsterdam

Wie het laatst lacht

Mijn dochter (17) studeert voor doktersassistente op het MBO. Ze zit in het tweede jaar. Drie keer per week staat ze om half zeven op en komt ze rond half 6 thuis. De andere twee dagen loopt ze stage. Dan gaat de wekker om kwart over zes.

Het leven op het MBO heeft niets weg van een studentenleven. In haar klas zitten mensen van veertig, zij-instromers en studenten, die overal vandaan komen. Ze consumeren onderwijs en verdwijnen weer. Er wordt niets georganiseerd op school. Geen feestjes, geen barbecues.

Mijn zoon (15) zit op het VWO in de vierde klas. Maandagmorgen is hij vrij. Andere dagen begint hij meestal om half tien en is hij rond twee uur weer thuis. Lessen vallen regelmatig uit. Zijn vrienden, die tweetalig onderwijs doen, komen net terug van een weekje Sevilla. Zelf gaat hij volgend jaar naar Rome.

Na het VWO neemt hij eerst een tussenjaar. Daarna wil hij op kamers, maar wel in een leuke stad. Hij overweegt het hbo, voor de feestjes en omdat hij hoorde dat studenten daar slechts 2 of 3 dagen naar school gaan. Maar wel een opleiding met een mooie buitenlandstage.

Mijn zoon past geheel toevallig beter in het schoolsysteem en wordt daarvoor rijkelijk beloond. Maar wat hij vergeet, vertelde ik, is dat er een nijpend tekort aan doktersassistenten is, waardoor zijn zus later veel meer zal verdienen en gewaardeerd zal worden dan hij. ‘Wie het laatst lacht, lacht het best,’ zei ik.

Hij moest er hartelijk om lachen.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Michel Wouters
05
November
2022
De schets die geeft van de ‘situatie’ op het mbo vind ik karikaturaal en geen recht doen aan de werkelijkheid. Je brengt hiermee, waarschijnlijk onbedoeld, schade toe aan het imago van het mbo. Ik ontken de situatie van je dochter niet maar deze is verre van maatgevend. Jammer.
Rens van der Vorst
05
November
2022
Michel Wouters: dat was ook niet de bedoeling, en dat zeg ik ook niet. Mijn dochter krijgt juist heel goed (en veel) onderwijs (en helaas is het bij haar weinig gezellig, maar dat zal vast elders anders zijn). Punt was, dat loon naar werken verre vanzelfsprekend is, in een maatschappij, die zo nu dan het verkeerde waardeert... Cheerz!
Het was een pleidooi voor het MBO, maar dan mega-subtiel en genuanceerd verpakt!
Frans
07
November
2022
Zo begreep ik 'm in ieder geval ook hoor, Rens. Mooi subtiel aangekaart!