COLUMN, Rens van der Vorst,
02
december
2022
|
10:39
Europe/Amsterdam

Weg pink

Een cliché uit de technofilosofie: de zelfrijdende auto met kapotte remmen. Als de auto doorrijdt, worden vijf mensen doodgereden, als de auto uitwijkt, is alleen een voetganger de pineut. Wat moet de auto doen?

Zeg je: gewoon doorrijden, een zelfrijdende auto mag nooit ‘beslissen’ om iemand dood te rijden, dan ben je meer een plichtethicus. De norm is bepalend ongeacht de consequenties. Vind je dat de auto moet uitwijken, ook als dat ten koste gaat van de voetganger, dan ben je meer een utilitarist. Iemand die streeft naar zo weinig mogelijk pijn en zoveel mogelijk geluk.

Mijn collega koos voor optie 2. Meteen daarna vroeg ik hem of hij dus ook bereid was om zijn pink af te hakken als daarmee Nederland gegarandeerd wereldkampioen werd. Een hypothetisch pact met de duivel. Nee, zei hij. Zijn pink was belangrijker dan het geluk van miljoenen mensen. Was mijn collega dus toch geen utilitarist? Jawel hoor. Alleen, zoals de meeste van ons, een egoïstische! Iemand anders zijn pink afhakken voor de wereldtitel vond hij namelijk een uitstekend idee.

Mijn pink bijvoorbeeld.

Nou, lieve mensen, ik zou het doen. Voor jullie. Immers, waar gebruik je je pink nou voor? Een kaasje aanwijzen in een chique restaurant? Alleen, ik zou er wel de credits voor willen krijgen. Ik wil de geschiedenis ingaan als de Hansje Brinker van het voetbal. De man die zijn pink gaf voor het vaderland. De held waarover honderd jaar later nog verhalen verteld worden waarbij kinderen ontroerd een traantje weg… pinken.

Ik stel een mini-onderzoek voor. Laat het mij even weten in de reacties. Geef jij je pink voor een WK-titel? Links of rechts, maakt niet uit. Een simpel ja of nee volstaat.


Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 8 (8)
Bedankt voor uw bericht.
Carla
05
December
2022
Echt niet.
David
02
December
2022
Nee,
Als van Gaal wat inclusiever was geweest en me opgesteld had, dan wel. Direct.
Chris Rosendahl
02
December
2022
Vanuit utilitaristisch oogpunt zou je dan beter je pink kunnen offeren voor de VS, niet? Dat heeft van de nog deelnemende landen de meeste inwoners: 331 miljoen mensen blij vs 17.5 miljoen. Of moeten we ook meenemen hóe blij men dan gaat zijn? De meeste inwoners van de VS boeit het waarschijnlijk geen reet. Dus we zoeken een land met veel inwoners dat ook een écht voetballand is, met een fanatieke aanhang. Ik ben eruit: ik geef mijn pink voor 'die Mannschaft'...
Rens
02
December
2022
En Argentinië, of heb je ook alle Duitsers meegeteld die al sinds lange tijd in Argentinië wonen.
Chris
02
December
2022
Argentinië heeft volgens google maar 47 miljoen inwoners, dus een stuk minder dan Duitsland. Maar ik was even vergeten dat Brazilië ook nog in de race zit, met 215 miljoen zijn dat er meer dan alle (Argentijnse) Duitsers. Dus denk dat mijn pink daarheen gaat.
Chris
02
December
2022
Oh, nu snap ik ook waarom Brazilië en Duitsland het vaakste winnen: dat komt natuurlijk door al die utilisten die elke 4 jaar hun pinken offeren!
Joris
02
December
2022
Nee. Lijkt me ethisch niet verantwoord tegenover de familie van de arbeiders die voor dit WK iets meer gaven dan hun pink, terwijl hun land Nepal zelfs niet eens mee mocht doen :).
Niek
02
December
2022
Ja, natuurlijk... Zolang ik nog maar een vinger overhoud om te wijzen naar iedereen die een WK-titel geen pink waard vindt :) Kan gelukkig geen middelvinger meer opsteken, aangezien er dan geen middelste vinger meer is.
Frans
02
December
2022
Ja hoor, ik print over een paar jaar wel een nieuwe uit
Jimmy
02
December
2022
Nee
Erdinç
02
December
2022
Nee