Venlo,
05
december
2019
|
14:18
Europe/Amsterdam

Wat betekenen innovaties als wearables voor mensen?

Koning Willem-Alexander testte vorige week bij zijn bezoek aan Fontys in Venlo ‘wearables’ uit de logistieke sector als de Holo-lens en de Proglove. Hij vroeg zich daarbij hardop af wat deze verlengstukken van het menselijk lichaam voor werknemers gaan betekenen. Juist dát gaat Fontys nu samen met onder andere TNO onderzoeken in het project Sharehouse.

Met de Holo-lens kan de drager beschikbare ruimtes in het magazijn snel scannen en de scannerhandschoen Proglove heeft als gemak dat de werknemer zijn scanner niet meer steeds weg hoeft te leggen.

In een eerder project - LOGwear - onderzocht het expertisecentrum van Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek samen met het bedrijfsleven hoe deze wearables kunnen worden toegepast in logistieke centra. Daarin ging het met name om processen en de technische kant van de producten. 

In Sharehouse gaat het om de volgende stap: “Dankzij ons vorige project heeft TNO ons gevraagd of we willen meedoen aan een onderzoek naar hóe deze wearables en andere innovaties in een warehouse kunnen worden ingevoerd. Wat betekent het voor de mensen die ermee Guy Somerswerken en hoe moeten zij worden opgeleid; welke skills hebben zij nodig?”, vertelt projectleider Guy Somers.

Booming business
De logistieke sector is ‘booming business’ en Venlo een logistieke hotspot, maar er is ook een groot probleem: personeelstekort. De sector hoopt met de wearables en met andere technische vernieuwingen, zoals het gebruik van drones en AGV’s (Automated Guided Vehicles), processen efficiënter te kunnen maken. Er is dan minder personeel nodig.

Maar werknemers moeten deze hulpmiddelen ook accepteren en weten hoe ze ermee moeten werken. Somers merkt in de praktijk dat werknemers vaak bang zijn dat ze overbodig worden door de technische hulpmiddelen. “Daar zou weerstand kunnen zitten. En het is belangrijk dat werknemers ook graag blijven werken en dat ze gehoord worden bij de implementatie van nieuwe techniek.”

Samen met Hogeschool Rotterdam en Hogeschool Windesheim gaat Fontys onder de vlag van TNO via leernetwerken in de regio uitzoeken wat daarbij ‘faal- en succesfactoren’ zijn. “We gaan onder meer met tien bedrijven in de regio’s, met hun management, werknemers en ondernemingsraad, intensief kijken wat nodig is voor het personeel om de invoering van de innovaties te laten slagen. Daarnaast gaan we bij honderd bedrijven een enquête uitzetten.”

Volledige automatisering
De koning stelde bij zijn bezoek vorige week ook nog een andere relevante vraag, aldus Somers. “Hij vroeg zich af of deze wearables wel toekomstbestendig zijn. Was het niet handiger om álles te automatiseren?”

Een terechte vraag, volgens Somers, maar in de logistieke sector ligt dat anders. “Dienstverleners in de logistiek werken vaak met kortdurende contracten. De investering van volledige automatisering voor één klant kan nooit worden terugverdiend in deze korte periode. Flexibiliteit blijft erg belangrijk voor hen. ”

Bij het onderzoek worden ook studenten en docenten van Fontys Hogeschool Logistiek Venlo betrokken. De subsidie van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) voor Sharehouse – waar ook universiteiten bij zijn betrokken – geldt voor een periode van vijf jaar. [Petra Merkx]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.