COLUMN, Rens van der Vorst,
17
juni
2022
|
09:22
Europe/Amsterdam

Trekken aan gras

Ooit was ik een projectleider die innovatieve ideeën probeerde te realiseren. Alleen, het bleek lastig om ideeën te vinden. Daarom vroeg ik om budget om de werkvloer veel actiever te benaderen.

Een manager, opkijkend van zijn smartphone, zei: ‘Dat wordt niets. Als je wilt dat gras groeit, dan moet je er niet aan trekken.’ Iedereen in de vergadering knikte, ik ook. Immers, het klonk logisch, gras daar moet je niet aan trekken. En hop: een streep ging door mijn project.

Later, terug achter mijn bureau, besefte ik dat de manager ook had kunnen zeggen: ‘Als je wilt oogsten, dan moet je zaaien.’ Dat had ook logisch geklonken, en dan had ik juist meer budget gekregen.

Precies daarom sta ik argwanend tegenover mensen die uitdrukkingen, gezegdes en metaforen gebruiken als argument. Gezegdes klinken logisch, daar zijn het namelijk gezegdes voor, maar als je even nadenkt, snap je dat ze meestal niets te maken met waar het over gaat.

Bijvoorbeeld, een planning staat onder druk. Iemand zegt: ‘Laten we het uitstellen. We kunnen geen ijzer met handen breken.’ Dat klopt, natuurlijk, maar we zijn geen ijzer aan het breken, maar een aanbesteding aan het schrijven. En dat kan best wat sneller.

Daarom, oortjes open! Wordt er ergens een uitdrukking, gezegde of metafoor als argument gebruikt, grijp dan in! Accepteer het niet! Eis echte argumenten!

In het begin vecht u misschien tegen windmolens en staat u alleen, maar vergeet niet: als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer.

Altijd! 

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Marc
28
June
2022
Elk nadeel heb z'n voordeel. Elke metafoor schuurt maar werpt ook nieuw licht. En wat te denken van deze metaforen: licht als golf, licht als deeltje. Omarm de metafoor.
Hidde
18
June
2022
Inderdaad. Een ander setje om stress te bagitaliseren: door wrijving ontstaat glans en onder druk wordt alles vloeibaar….
Frans
17
June
2022
Topcolumn! Dit jaar meerdere keren meegemaakt als vorm van argumentatie. Het lijkt steeds vaker te gebeuren zelfs. In een van de gevallen was het niet eens een bestaand spreekwoord of gezegde, maar meer in de zin van 'ik wil ook wel iedere dag kreeft eten'. Uiteindelijk door diepgang te zoeken met je gesprekspartner kom je samen gelukkig vaak toch verder.
Hans
17
June
2022
Ik sta argwanend tegenover mensen die uitdrukkingen, gezegdes en metaforen gebruiken verbasteren. Zoals: Waar een wiel is, is een weg.
Harry
17
June
2022
ik gebruik in dat soort situaties het "gezegde" :
Als het schaap verdronken is dempt men de moeder van de porceleinkast