Eindhoven,
06
maart
2023
|
12:25
Europe/Amsterdam

STAP-subsidie alsnog aan te vragen, Fontys is opgelucht

Mensen die dinsdag 28 februari door een technische storing geen STAP-subsidie konden aanvragen voor scholing, kunnen dat alsnog doen op 17 maart. Dat hebben uitvoeringsinstantie UWV en DUO bekendgemaakt. Fontys is opgelucht. 

De openstelling van het eerste aanmeldtijdvak van 2023 wordt verplaatst naar vrijdag 17 maart. Op deze dag kunnen mensen vanaf 10 uur alsnog STAP-subsidie aanvragen voor scholing. Noud Dirkx van Fontys Onderwijs & Onderzoek is opgelucht.

Noud Dirkx“Het feit dat de datum vooruit is geschoven, heeft geen gevolgen voor de mensen die zich bij ons hebben aangemeld voor scholing en daarvoor een STAP-aanmeldbewijs hebben gekregen. Deze kan op 17 maart nog steeds gebruikt worden. Zij kunnen alsnog in aanmerking komen voor subsidie aangaande scholing die start vanaf 28 maart." 

Combinatie van oorzaken
De storing waardoor vorige week dinsdag geen STAP-budget kon worden aangevraagd, werd veroorzaakt door een combinatie van een technische fout en grote drukte. Een uur voor de opening van het onlineplatform stonden er zo’n 300.000 mensen in de wachtrij, twee keer zoveel als bij vorige rondes. In een persbericht biedt UWV haar excuses aan.

“We hebben ontzettend veel burgers en opleiders moeten teleurstellen’, zegt Ronald van Zijp, landelijk manager STAP bij UWV. “We hebben uiteraard geprobeerd direct het probleem op te lossen, maar al vrij snel werd duidelijk dat dit niet ging lukken en hebben we het besluit moeten nemen om de openstelling te verplaatsen.”

UWV weet inmiddels hoe het probleem opgelost kan worden. Van Zijp: “Die oplossing hebben we nu geïmplementeerd en getest, zodat we straks ook extreme drukte aankunnen. Komende week doen we nog extra tests om er echt zeker van te zijn dat alles werkt. Verder willen we belangstellenden de kans geven zich goed voor te bereiden op het nieuwe aanvraagmoment. Er is daarom gekozen voor vrijdag 17 maart.”

Uitzondering 
De storing heeft opnieuw tot veel vragen geleid en heeft gevolgen voor planning en uitvoering van de werkzaamheden bij opleiders. Noud Dirkx van Fontys erkent dit. “Elke keer dat het aanmelden niet goed gaat of wordt uitgesteld, zorgt dat voor onzekerheid en moet je mensen teleurstellen. Ook zorgt het bij Fontys voor extra of vooruitgeschoven werk.”

Normaal gesproken moet de startdatum minimaal vier weken na de aanvraag van het STAP-budget liggen, maar daar wordt nu een uitzondering op gemaakt, aldus Van Zijp. “Burgers kunnen er tenslotte niets aan doen dat het loket nu later opengaat. Mensen die op 17 maart STAP-budget krijgen toegekend, kunnen dus in principe vanaf 28 maart starten met hun scholing.”

Voor de STAP-regeling gelden vanaf dit jaar strengere voorwaarden om misbruik en oneigenlijk gebruik tegen te gaan. Zo is er een begrenzing van 300 toekenningen per opleiding van één opleider per kalenderjaar, worden opleiders die snoepreisjes of cadeaus aanbieden aangepakt en is de definitie van scholing aangescherpt. [Marieke Verbiesen] 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.