Eindhoven,
08
mei
2018
|
16:35
Europe/Amsterdam

Prima baankansen voor hbo-studenten

Slecht perspectief voor afgestudeerden economie wordt betwist

De baankansen in hun eigen vak zijn voor afgestudeerden in het hbo rooskleurig. Dat meldt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van Maastricht University in een onlangs verschenen onderzoeksrapport. Dit geldt echter niet voor economische opleidingen. Dat het carrièreperspectief voor deze alumni slecht is zoals ROA stelt, kan er bij Fontys-directeur Marjo Spee niet in.

door Tim Durlinger
Het Limburgse researchcentrum schetst voor hen een weinig aantrekkelijk scenario voor de jaren tot en met 2022 in het rapport. 41 procent van de hbo-afgestudeerden economie heeft daarin een ‘slecht vooruitzicht’ op een baan, 49 procent scoort een ‘matig’ en 10 procent een ‘redelijk’. Als specifieke richtingen met een redelijke toekomst worden finance en accountancy genoemd. 

Marjo SpeeSpee, die behalve directeur van Fontys Hogeschool Journalistiek ook lid is van het Sectoraal adviescollege hoger economisch onderwijs, herkent zich niet in dit sombere beeld: “We hebben daar zelf vorig jaar een analyse van gemaakt en het is maar net waar je het mee vergelijkt. In vergelijking met bijvoorbeeld techniek doet die sector het weliswaar beter, maar het is voor economie nog wel heel goed.”

Overdreven
Ze wordt in die visie bijgevallen door voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen. In een opiniebijdrage op de website van ScienceGuide stelt hij: “Om nou te zeggen dat het carrièreperspectief slecht is, zoals het ROA zegt, lijkt me erg overdreven. Zeker als je in ogenschouw neemt dat niet alle afgestudeerden in de eigen of verwante richting werk vinden (of zoeken): over hbo-gemiddeld 78 procent, maar bijvoorbeeld in de sector economie en cultuur slechts 65 procent.” Eerder schreef Bron dat de economische opleidingen worden geherstructureerd, waardoor deze beter aansluiten op de arbeidsmarkt.

De Graaf erkent dat de werkloosheid onder afgestudeerden in de sector economie (4,3% voor alle afgestudeerden) iets hoger is dan het gemiddelde. “Dat is een ontwikkeling waar de hogescholen niet blij mee zijn, omdat de sector economie de grootste hbo-sector is.” Journalistiek valt daar ook onder en daar is de werkloosheid bij alumni na zes maanden erg laag, weet Spee: “Dat heeft recent onderzoek ons geleerd. Het vermoeden is dat het bij werkloosheid vooral gaat om mensen die al wat langer in het vak zitten en minder goed de laatste ontwikkelingen op hebben kunnen pikken. Maar de baankansen voor afgestudeerden zijn bij ons heel erg goed.”

Goede vooruitzichten
De arbeidsmarktvooruitzichten voor de komende jaren zien er volgens het ROA erg goed uit voor hbo-studenten in diverse sectoren: gezondheidszorg, techniek, agro & food en onderwijs. Ook voor de kunstenopleidingen is het perspectief goed.

Zie ook: Het gaat goed met de hbo'ers