Tilburg, Eindhoven, Venlo,
27
oktober
2017
|
09:23
Europe/Amsterdam

Economische opleidingen op de schop

Tilburg krijgt brede bachelor Commerciële Economie

Het aantal economische opleidingen in het hbo gaat omlaag, onder meer door opleidingen samen te voegen. De laatste decennia kwamen er steeds nieuwe varianten van economische opleidingen bij. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen bijvoorbeeld Commerciële Economie en Commercieel Management? Bovendien: zijn al die varianten nog relevant voor de huidige arbeidsmarkt?

“Nee”, zegt Marjo Spee, directeur van Fontys Hogeschool Journalistiek die namens Fontys in de hbo-sectorraad economie zit. “Het gaat er veel meer om dat de economische opleidingen professionals opleiden die wendbaar zijn. De huidige en toekomstige arbeidsmarkt vraagt om studenten met zogenoemde 21st century skills. Ze moeten zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties, snel informatie kunnen opnemen, creatief en ondernemend zijn.”

Het werkveld in de economische sector is de afgelopen decennia behoorlijk veranderd, is te lezen in de analyse van de Verkenningscommissie hoger economisch onderwijs*. Door internationalisering en technische ontwikkelingen, maar ook door de behoefte aan meer duurzaam ondernemen. De markt vraagt om kwaliteit en maatwerk. De professional moet daarvoor een hoog opleidingsniveau hebben. De lagere niveaus van dienstverlening worden steeds meer geautomatiseerd en gestandaardiseerd. Een andere ontwikkeling is dat hoger opgeleiden steeds vaker ondernemer worden. Ook dat vraagt om specifieke kennis en vaardigheden.

Herkenbaar
De herordening was ook nodig omdat zowel werkveld als student door al die verschillende opleidingen door de bomen het bos niet meer zag, zegt Joris Fiers, directeur Fontys Economische Hogeschool in Tilburg: “De werkgever wist niet altijd welke eindkwalificaties hij kon verwachten bij bepaalde studies. Hoewel die eigenlijk niet zoveel verschillen. In veel gevallen zijn hogescholen specialisaties als opleidingen gaan presenteren. Al die varianten brachten ook nog eens de nodige bureaucratie met zich mee.”

Nu zijn er nog 51 bachelors, dat worden er volgend schooljaar 28. Sommige economische opleidingen krijgen alleen een andere naam. Bedrijfseconomie gaat bijvoorbeeld Finance & Control heten. Andere opleidingen worden gebundeld. Bedrijfskunde MER, Toegepaste Bedrijfskunde en Business Management gaan bijvoorbeeld samen en ‘Bedrijfskunde’ heten. De verandering gaat pas volgend studiejaar in, maar op de website en Studielink worden nu al de nieuwe namen gemeld.

Nieuwe opleiding
Bij het instituut van Fiers leidt de herordening onder meer tot de start van een nieuwe brede opleiding Commerciële Economie, volgend schooljaar. Die is er nog niet in Tilburg en past in de nieuwe denkwijze. “Het is een brede vierjarige opleiding, waarin studenten pas na het eerste of mogelijk tweede jaar gaan specialiseren”, vertelt Fiers.

De opleiding International Business & Languages (IBL) verdwijnt er. “Die zou eigenlijk samen met International Business & Management Studies (IBMS) uit Eindhoven en Venlo opgaan in ‘International Business’. Wij vonden dat onze opleiding, waarin het taalonderdeel essentieel is, dan niet meer goed tot zijn recht kwam.” De huidige studenten kunnen deze opleiding gewoon afmaken. “Doordat zij de komende jaren les krijgen van hun eigen docenten kunnen wij garanderen dat de kwaliteit van het onderwijs er voor hun niet onder gaat lijden”, aldus de directeur.”

Wil je weten wat er precies verandert, check dan de laatste informatie over de herordening op de site van de Vereniging van Hogescholen.