COLUMN, Rens van der Vorst,
08
juli
2022
|
09:06
Europe/Amsterdam

Personeelstekort

Je hoort elke dag over personeelstekorten. Er zijn te weinig verplegers, beveiligers, terraspersoneel, onderwijzers en treinconducteurs. Het land valt stil. En ja, er zijn wel te veel boeren, maar dat helpt ook al niet.

Iedereen probeert een oplossing te bedenken. Halen we mensen uit Parijse banlieues of investeren we in techniek en robots? Fontys, zo las ik in een artikel op Bron, zet daarbij in op Pepper, een schattige robotje dat inmiddels niet meer gemaakt wordt, maar vroeger in zijn contract had staan dat je er geen seks mee mag hebben.

Weinig inclusief, lijkt me.

Ik geloof niet zo in techniek en robots als oplossing. Het is een hardnekkig fabeltje. Automatisering leidt zelden tot minder werk. Zeker niet waar de inzet hoog is, en het werk mensgericht, zoals in de zorg. Automatisering maakt werk wel vaak anders. Sommigen verdienen meer, velen zien hun werk opgeknipt, uitgehold, gemicromanaged, gefragmenteerd en slechter betaald.

Daarnaast staat een focus op technologie andere innovatie vaak in de weg. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gehoord over een problematisch tekort aan informatie-architecten, kwaliteitscontroleurs, agile coaches, inkoopcoördinators, interim-projectmanagers of mindfull-trainers? Ik niet. Die zijn er blijkbaar genoeg, en als ze er even niet zijn, draait alles gewoon door.

De marktwerking is kapot. Waar het meest behoefte aan is, wordt slecht betaald. Het gevolg: we hebben meer dan genoeg geschoolde mensen. Ze doen alleen niet de goede dingen. 

Misschien een leuke overdenking om de tijd te doden, als u van de zomer in de slingerende rij staat op Schiphol.  

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Tita Hartman
11
July
2022
Goede column! Doet me ook denken aan het item van Arjen Lubach over de bijna 100.000 'coaches' die ons land telt terwijl het tekort in cruciale beroepen inmiddels schrijnend en voelbaar is.
Lars B
11
July
2022
Dat van die niet-zo-problematische tekorten doet me sterk denken aan The Hitchhikers' Guide to the Galaxy (Het boek! Niet de film). Waarin een groep mensen van de zogenaamd bedreigde planeet Golgafrincham op een ruimteschip het heelal in is geschoten, om te gaan zoeken naar een andere planeet. Zij waren groep B. De mensen aan boord vroegen zich alleen wel af waarom al die andere ruimteschepen (groep A en C) nooit gevolgd waren. De groepsindeling? Citaat:
A, “all the brilliant leaders, the scientists, the great artists, you know, all the achievers”; B, “hairdressers, tired TV producers, insurance salesmen, personnel officers, security guards, public relations executives, management consultants” (the group that everyone else considers to be “a bunch of useless idiots”); and, C, “all the people who did the actual work, who made things and did things.”
Frank Maas
08
July
2022
Inderdaad. Zie ook de column van Mirjam de Rijk in De Groene Amsterdammer van deze week. https://www.groene.nl/artikel/bakkeren