Rens van der Vorst,
04
september
2020
|
09:34
Europe/Amsterdam

Ophouden met die reply-to-all

Lang geleden bewogen sommige gebruikers hun muis letterlijk over het scherm, daarbij krasjes achterlatend met hun muiswieltje. Anderen zochten wanhopig de ‘any key’ en enkelen vroegen om een toetsenbord met een Spaanse indeling. Immers, typen is makkelijker met een los toetsenbord.

Voor al die mensen was er het digitale rijbewijs. Een gestandaardiseerde computercursus-voor-beginners. Tegenwoordig heet dat het European Computer Driving License (ECDL). Het rijbewijs gaat over computergebruik. Windows, Word, Excel, e-mail, dat soort dingen.

Fontys heeft wel eens overwogen om zo’n cursus aan te bieden. Maar past dat nog wel? Nu we WhatsAppen met studenten, in MS-teams werken en videovergaderen? Hoe vind je de medewerkers die zo’n rijbewijs écht kunnen gebruiken?

Afgelopen woensdagmorgen bleek dat eenvoudig te zijn. Toen verstuurde een Fontys-medewerker per ongeluk een e-mail-uitnodiging aan duizenden collega’s. Binnen een paar seconden verscheen de eerste reply-to-all: ‘deze is niet voor mij.’ Meteen gevolgd door allerlei varianten op: ‘voor mij ook niet’.

Daarna kwamen mails van mensen die met een reply-to-all anderen opriepen niet op reply-to-all te klikken. Verwarrend. Het aantal uitroeptekens nam toe. Andere reageerden daar weer op, ook naar iedereen. Daarna volgden wanhopige mails: ‘mijn inbox ontploft…’. Sommigen probeerden het in het Engels (Please Stop!!!!) of stuurden smileys. De eerste mails met HOOFDLETTERS verschenen. Alles naar iedereen.

Even later kreeg de dienst IT door wat er gebeurde en werd de reactiemogelijkheid dichtgezet. Jammer. Een gemiste kans. Immers, een paar uur later hadden we precies geweten wie in aanmerking komen voor de beginnerscursus.

En dat zijn er best veel.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 18 (18)
Bedankt voor uw bericht.
Joost
07
September
2020
Neem aan dat de mensen die gereageerd hebben automatische ingeschreven zijn voor een ECDL cursus. Wanneer start die? Of wellicht een BKO variant: BKT; Basis Kwalificatie Technologiegebruik
Isabelle Kuijlenburg
07
September
2020
Oh heerlijk! Het was gewoon gênant!
Frans Fonville
06
September
2020
Ik vond het uiterst vermakelijk en een leuk begin van het jaar. Overigens werd het alleen maar beter, m.i., toen na het eerste tiental reacties ook de Internet trolls gingen meedoen. :)
Monique
05
September
2020
Heb me ook erg vermaakt, en het meest gelachen om het bericht van Jeroen: “ Wait, let me get my popcorn first.”
Janneke
04
September
2020
Geweldig geschreven, dit maakt mijn vrijdagmiddag compleet! Ik verbaasde me erover hoeveel reacties van collega's kwamen... #we'reallinthistogether.
Eva
04
September
2020
Ik vond het briljant. Ik heb me die ochtend enorm vermaakt, moest even denken aan de kettingbrieven die er vroeger rondgingen via de mail.
Joost van Damme
04
September
2020
Ik heb me ook kostelijk vermaakt met deze stroom aan e-mails (en met jouw column, Rens). Een initiatief als dit, hoe onbedoeld ook, verdient nog een ander compliment: Ik kan me weinig andere momenten voorstellen waarop ik me zo verbonden voelde met al mijn Fontys-collega's.
Bart Titulaer
04
September
2020
Hoe vaak zie je niet een groot aantal mailadressen staan in het vak AAN ipv BCC ?
Erdinc
04
September
2020
Jammer dat ik het allemaal heb gemist... had er zeker van genoten. Op zijn minst moet iedereen die een reply-all mail stuurde op de koffie bij de teamleider voor een openhartig gesprek hierover :)
Nico Blaauwendraat
04
September
2020
Ik ga helemaal stuk Rens! Hahaha. Briljant geschreven over deze kettingreactie. Shift-select en delete vond ik de meest effectieve actie: mailbox was zo leeg ;)
Danny
04
September
2020
Ik vond het erg amusant, zo in mijn inbox :)
Mario Paiano
04
September
2020
Geweldig! Natuurlijke selectie. Schrok er wel van dat het nog steeds zo erg is.
eva gobits
04
September
2020
geniaal, ik kan me hier helemaal bij aansluiten!
Herman
04
September
2020
We knepen de flame af, toen de beginnerscursus vol zat. Na de cursus, organiseren we een Nieuwe Ronde Antwoord Allen. Maar wel zonder Allen, want hij heeft de cursus al gehad.
Coen Crombach
04
September
2020
Ik reageer normaal niet vaak op 'openbare' columns, het voelt bijna als een soort reply-to-all, maar in dit geval maak ik daar graag een uitzondering op. De spijker op z'n kop, Rens!
W. Driessen
04
September
2020
Je vergeet de evolutie in het proces te vermelden, Rens! Op een gegeven moment kreeg een aantal mensen door, dat de tekst in de mailtjes kennelijk niet door iedereen gelezen werd en daarom zetten zij de boodschap om niet op 'reply to all' te klikken in de onderwerpregel van het bericht. Iedereen die daarna nóg reageerde komt niet slechts in aanmerking voor de cursus, maar moet er, denk ik, verplicht naar toe! :) Maar hé, een foutje is menselijk, toch? En waarschijnlijk moeten de meesten van ons bekennen 'been there, done that'!
Janneke
04
September
2020
Hahahaha klopt helemaal.
Yvette Friebel
04
September
2020
Als medewerker zonder fontys-sim voelde ik me bijna buitengesloten. Ik overwoog nog om heel fontys te mailen dat ze deze groep niet mochten vergeten. Maar goed punt Rens!
Hub Keulen
04
September
2020
Briljant!!!!!
Lies
07
September
2020
Ik heb nog nooit zo snel een voldaan gevoel gekregen van de hoeveelheid afgehandelde mails :)