door Rens,
17
november
2023
|
08:45
Europe/Amsterdam

Onderwijsdagen

Deze week was ik op de Surf Onderwijsdagen. De jaarlijkse bijeenkomst van onderwijsvernieuwers.

Er waren ongeveer 900 bezoekers. Zoals elk jaar waren er vrijwel geen studenten. Dat lijkt logisch, immers tijdens de nationale pluimveehouderconferentie nodigen ze ook geen kippen uit. Het is fijner om over studenten te praten dan met studenten. En ze drinken al het bier op.

Er waren vegetarische worstenbroodjes, broodjes met geroosterde pompoen en broodjes met gegrilde courgette. Het broodje kroket stond niet op het menu.

Innovatie werd overal gelijkgeschakeld aan nieuwe technologie. Dat was een misvatting. Je kunt prima innovatief zijn zonder technologie. Sterker nog, technologie staat soms innovatie in de weg. Zijn docenten die met ChatGPT toetsen maken en nakijken echt innovatief? Of houden ze de boel in stand? Staat de razendsnelle ontwikkeling van technologie échte innovatie niet steeds vaker in de weg?

Elders draaide alles om hele oude technologie. Powerpoint. Overal zag ik slides en mensen die foto’s maakten van de slides met hun mobiele telefoon. Het is bewezen dat je slides beter onthoudt als je ze fotografeert, maar dat was niet de reden. Ik zag ze namelijk inzoomen. Het waren niet de hersenen maar de ogen die achteruitgingen.

Iemand fotografeerde een slide over duurzame datacenters. Het resultaat was dat een slide van een paar Kb omgezet werd in een bestand van een paar Mb. De foto werd opgeslagen in de cloud. Lekker duurzaam bezig!

Misschien kunnen ze ‘slidefotograferen’ volgend jaar verbieden, mijmerde ik. En dan broodjes kroket weer terug op het menu zetten.

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys hogescholen ICT en Engineering en is auteur van diverse boeken, waaronder Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Willem
17
November
2023
Het was een fascinerende dag. Dinsdag na afloop tijdens de Disco-Bingo, waar enthousiaste sticker-verzamelaars en kruizenzetters druk waren met hun Bingokaarten vol te maken, was het een uitdaging om een portie saté met bijpassende friet te vinden. Opvallend genoeg werd deze saté geserveerd aan de andere kant van het koeienhandelcomplex, ver van de foodstands en de gedreven deelnemers van deze Disco-Bingo. Wellicht om het aantal potentiele winnaars te beperken en de moeilijkheidsgraad te verhogen?

Uiteindelijk was de saté voor velen een bijzaak, alle nog aanwezige deelnemers hadden hetzelfde doel voor ogen: het winnen van de grote prijs, een gratis ticket voor volgend jaar.
Peter
17
November
2023
Rens, misschien eens iets om een column over te schrijven: 'het verdwijnen van het broodje kroket'?
Rens
17
November
2023
Elke twee weken als ik bij NAC ben verdwijnt er een broodje kroket... maar of dat columnwaardig is, moet ik nog onderzoeken :)!
Erdinç
17
November
2023
Jij had toch Minor Edtech studenten meegenomen! Bedankt hiervoor.
Rens
17
November
2023
Ja, en die vroegen zich ook af waarom ze de enige waren!