Tilburg,
10
februari
2021
|
12:57
Europe/Amsterdam

Minder stress door nieuwe studiefinanciering

Studenten die studievertraging oplopen hebben soms meer mogelijkheden en rechten dan ze zelf weten. Zo ondervond ook Dominique die vorig jaar bij studentendecaan Renée van den Berk aanklopte. 

Samenvatting

In de zesdelige serie Hulplijn Student geeft Bron elke maand inzicht in een hulpvraag van een student en het werk van de betrokken hulpverlener. Welke problemen spelen er zoal en hoe kan de student die oplossen? 

Dominique: ‘Ik had mentale problemen’ 
Een klein jaar geleden stapte Fontys-student Dominique binnen bij studentendecaan Renée van den Berk. Ze wilde een jaar extra studiefinanciering aanvragen nadat ze tijdens haar studie Communicatie IEMES was vastgelopen door mentale problemen.
 

Een borderline persoonlijkheidsstoornis speelde haar parten. Een chronische aandoening waardoor ze zich vaak niet in balans voelt. “Ik heb therapie gevolgd en heb nu handvatten om er beter mee om te gaan, vertelt ze. 

Inmiddels volgt Dominique bij Fontys al twee jaar de docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving, maar de studieschuld die ze eerder had opgebouwd hing als een molensteen om haar nek. “Ik had daar stress van.” 

Verleden uitgewist 
Van den Berk verraste Dominique met een andere mogelijkheid, een nieuwe aanvraag voor studiefinanciering. Het verleden zou dan worden ‘uitgewist’ en Dominique zou opnieuw vier jaar studiefinanciering krijgen die met terugwerkende kracht in zou gaan vanaf het eerste jaar van haar nieuwe studie. 

“Dat zou betekenen dat ik echt een nieuwe start kon maken; dat het vooruitzicht van acht jaar studieschuld werd teruggebracht tot vier jaar. Ik wist voor ik bij Renée aanklopte niet eens dat die mogelijkheid bestond. Ik was totaal verrast en wilde zeker voor die kans gaan.” 

Nieuwe rechten toegewezen 
Dominique zat acht weken in onzekerheid, maar eind augustus kwam het verlossende woord van DUO: de nieuwe rechten waren toegewezen. Dominique kon met een schone lei beginnen. “Ik was zo blij toen ik dat hoorde. Een last viel van mij af.” 

Voor Dominique begon dit studiejaar zonder stress over studiefinanciering. “Zonder Van den Berk had ik deze nieuwe start nooit kunnen maken. Ze heeft me fantastisch geholpen. Ze heeft echt naar me geluisterd en de juiste vragen gesteld. En het fijne is dat ik altijd bij haar kan aankloppen als ik het weer even moeilijk heb.” 

Reneé van den Berk: ‘Fijn als ik studenten kan helpen’
Ook Van den Berk was blij verrast met de uitspraak van DUO. “Het is fijn als ik op deze manier iets voor onze studenten kan betekenen. Daar ben ik tenslotte voor als decaan.”  

De aanvraag voor nieuwe rechten had nog heel wat voeten in de aarde. “Daar komt heel wat bij kijken”, stelt Van den Berk.

“Je hebt een redelijk zware bewijslast; je huisarts en psycholoog moeten je verhaal natuurlijk wel onderbouwen. Alles bij elkaar zijn we twee maanden bezig geweest om het papierwerk rond te krijgen.”
 

Kans op schone lei 
Van den Berk had Dominique vooraf gewaarschuwd dat de kans dat DUO akkoord zou gaan niet heel groot was. Toch wilde ze de kans wagen.

“Ik gunde haar een schone lei. Door haar mentale problemen had ze een paar studiejaren verloren. Daar kon ze zelf weinig aan doen, dus die paar jaar wilde ik haar graag teruggeven.”
 

De studentendecaan benadrukt dat ze dit soort aanvragen niet elke week doet. “Daar zijn echt bijzondere omstandigheden voor nodig die voor langere tijd het studeren onmogelijk hebben gemaakt. Vaak gaat het dan om medische omstandigheden, maar het kan ook gaan om een psychische ziekte of een functiebeperking.” 

Decaan nog niet bekend genoeg 
Voor Van den Berk is dit een kleine overwinning, maar ze benadrukt dat nog te weinig studenten met problemen de stap naar een decaan maken. “Misschien zijn we nog niet bekend genoeg of misschien zitten we op te veel afstand van de opleidingen.” 

De studentendecaan wil er maar mee aangeven: heb je als student studievertraging door omstandigheden waar je zelf weinig aan kunt doen, of heb je vragen over collegegeld of een functiebeperking: trek dan tijdig aan de bel. “Bel ons of kijk op fontyshelpt.” [Tekst: Ivo van der Hoeven - Fotografie: Charlotte Grips]

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Khadija Jawad
15
February
2021
Wat interventies doen met mensen!! Daar doe je het voor :-)
G. van Eeuwijk
11
February
2021
wat een mooi succesverhaal, goed dat het zo gedeeld wordt met andere studenten en docenten