Eindhoven,
14
december
2020
|
20:07
Europe/Amsterdam

Lockdown: campussen vanaf woensdag vijf weken op slot

De Fontys-campussen gaan vanaf woensdag dicht en colleges worden weer volledig online gegeven. Zoveel is duidelijk na de toespraak van premier Rutte vanavond, waarin hij een lockdown voor Nederland aankondigde om het coronavirus de baas te worden.

Onderwijs op afstand wordt volgens Rutte de norm. De maatregel duurt in ieder geval tot maandag 18 januari. Waar bijvoorbeeld niet-essentiële winkels morgen al de deuren moeten sluiten, geldt dat voor het onderwijs pas de dag daarna om zich goed voor te kunnen bereiden.

Premier Rutte tijdens zijn toespraak in het Torentje.Onderwijsinstellingen mogen wel uitzonderingen maken voor praktijkgericht onderwijs en voor het afnemen van examens en tentamens. Hoe een en ander bij Fontys in de praktijk uitpakt, wordt dinsdag duidelijker. Dan komt het Centraal Crisis Team bijeen om de gevolgen van de maatregelen te bespreken.

Ernstig
De lockdown is een gevolg van het volgens het kabinet ernstig oplopende aantal besmettingen van de laatste dagen. Dat is inmiddels de grens van 8000 per dag ruim gepasseerd.

Eerder gingen de Fontys-campussen als gevolg van corona op 13 maart dicht. Dat duurde destijds tot 15 juni. Colleges vonden in die periode enkel online plaats, terwijl ook de meeste Fontys-medewerkers van huis uit hun werk deden.

Lijden
Na de zomervakantie kon een klein deel van het onderwijs weer in de collegezalen en klaslokalen worden aangeboden. Het landelijke beeld is dat maar zo’n 20 tot 30 procent van de lessen ‘fysiek’ kan worden gegeven. Ook bij Bron geven studenten en docenten aan dat zij behoorlijk onder die situatie te lijden hebben.

Om de schade te beperken, mogen de kwetsbaarste groepen waarschijnlijk wel naar de campus komen, wist NRC vanmiddag te melden. 

Premier Rutte kondigde aan op dinsdag 12 januari in een persconferentie bekend te maken hoe de situatie er na 19 januari uit komt te zien. [Tim Durlinger]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.