Eindhoven,
09
maart
2021
|
19:49
Europe/Amsterdam

Intelligente teststraat kan vanaf september het verschil maken

Onderzoekers van Fontys werken aan een ‘intelligente teststraat’ waarmee onderwijs op locatie vanaf september op grotere schaal weer mogelijk kan worden. Het wachten is op regelgeving van het Rijk. Maar is een teststraat in september niet mosterd na de maaltijd?

Joost Schoeber en Anne LoonenAl vanaf afgelopen zomer werken lectoren Anne Loonen en Joost Schoeber van het lectoraat Applied Natural Sciences van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen in Eindhoven aan een methode om studenten en medewerkers van Fontys op de campus te testen. Daarmee zou onderwijs op locatie in ‘coronavrije bubbels’ weer mogelijk moeten worden.

Volgens directeur Maarten van Andel van genoemd instituut kan de intelligente teststraat een wereld van verschil maken voor het onderwijs, maar is geduld geboden. Onderwijs op locatie zonder coronamaatregelen zal op z’n vroegst vanaf september mogelijk zijn, verwacht hij.

Studenten krijgen vaccin laat
En dat is geen mosterd na de maaltijd, verzekert hij. “Niet iedereen zal in september gevaccineerd zijn en zeker niet met een tweede prik. Jongeren en studenten zijn laat aan de beurt. Bovendien weten wij straks niet wie al gevaccineerd is of helemaal niet gevaccineerd wil worden.”

“Wij mogen dat ook niet vragen. Daarom kunnen we voorlopig alleen coronavrije bubbels creëren met een sluitende testmethodiek. En daarom wil het ministerie van OCW deze pilot ook landelijk doorzetten.”

Maarten van AndelLogistieke puzzel
De onderzoekers van Fontys zijn nu bezig met de validatie van hun methode en met het opschalen van de testmogelijkheden. “Hierbij blijven de coronamaatregelen in ons gebouw gewoon van kracht”, stelt Van Andel.

“We kijken daarnaast hoe we de logistieke puzzel het beste kunnen leggen en hoe we de administratie veilig kunnen regelen. Daar zijn we de komende maanden nog wel zoet mee.”

Naar huis gestuurd
De testmethode van Fontys gaat uit van het 3T shields-concept: triage, testen, traceren. De eerste stap is de digitale triage vanuit huis, waarbij studenten en medewerkers een korte vragenlijst invullen. Bij goedkeuring volgt groen licht om naar de campus te komen.

De tweede stap is het testen op locatie en de derde stap is het traceren van eventuele coronagevallen. Die mensen worden vervolgens naar huis gestuurd. De eerste tests van het systeem zijn inmiddels uitgevoerd en de resultaten zijn vergeleken met andere testmethodes.

Zeer betrouwbaar
Volgens Van Andel zijn de uitkomsten van die eerste validatie zeer positief. “De PCR-methodiek waar wij gebruik van maken, is zeer betrouwbaar.” Deze methode, waarbij speekselmonsters worden onderzocht, is volgens hem superieur aan de sneltesten die nu veelvuldig op de markt komen.

Snelteststraten zijn minder betrouwbaar, stelt Van Andel. “Die missen zo'n een op de vijf coronapatiënten. Bovendien is onze methode zeer patiëntvriendelijk. En er is geen medisch personeel nodig om de monsterafname te doen, dat is een groot voordeel.”

Verschillende testpilots
In januari is het onderzoek van Fontys aangehaakt bij een landelijk programma van het ministerie van OCW waarin verschillende onderwijsinstellingen testpilots naast elkaar draaien. Eind februari volgde een subsidie van 420.000 euro waarmee het Fontys-onderzoek verder kan worden uitgebreid.

Labmanager Juliëtte Schlaghecke van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen aan het werk in het moleculair lab.In mei zullen de testresultaten van de verschillende pilots vergeleken worden, waarna het ministerie kan kiezen welke methode of methodes bij onderwijsinstellingen kunnen worden ingevoerd. Van Andel verwacht dat hier snel duidelijkheid over kan komen, maar dat dit pas na de zomervakantie tot eventuele versoepelingen zal leiden.

Rond de zomer zal ook meer duidelijk worden over de mogelijkheden van onderwijs zonder coronamaatregelen. Maar daar zitten nog de nodige haken en ogen aan. “We kijken nu ook naar toetsingscriteria op medisch en ethisch vlak. Kun je het afnemen van een test bijvoorbeeld verplicht stellen als onderwijsinstelling? Dat is een belangrijke vraag.”

Ethische vraagstukken
Het onderwijsveld en het ministerie van OCW zullen zich de komende maanden over dergelijke ethische vraagstukken moeten buigen. Intussen gaat het onderzoek naar de intelligente teststraat in volle vaart door.

Van Andel: “We gaan deze maand en in april en mei stapsgewijs het testen opschalen en de randvoorwaarden verder optuigen. Het is vervolgens aan de overheid om te beslissen hoe we vanaf september verder gaan.” [Ivo van der Hoeven]

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
John Berends
12
March
2021
Ik denk dat we het stadium van pandemie al sinds april 2020 voorbij zijn. Dus waarom allemaal oplossingen gaan zoeken als het probleem stilaan aan het verdwijnen is:
- sars, mers, zika enz, max 2 jaar en het was weg
- sars2 valt ook in die groep
- er zijn voldoende medicijnen beschikbaar die de media liever wegstopt in een hoekje ook al staan ze op de lijst van de WHO als de beste medicijnen.
- zelfs supplementen zoals vitamine D, daar is in de media nooit iets van verteld. Er waren onderzoeken in Spanje die aangaven dat mensen 80% minder gevoelig waren om ziek te worden.

Van Haga zei in de kamer dat de crisis in juni 2020 statistisch voorbij was.
Ook laat statistisch onderzoek zien dat de problemen vooral voorbij 84 plus liggen.

Dus wil Fontys nu echt naar een soort voorwaardelijke maatschappij, of zoals Hugo zei: een testmaatschappij, testen testen testen? Lopen er bij Fontys nu echt klassen vol met mensen die 84 plus zijn? Gaan we als Fontys mee met de wereldwijde waanzin waar alleen de farma van profiteert en natuurlijk de regeringen om hun macht verder uit te breiden.

Lees anders het artikel: VN waarschuwen tegen misbruik corona om macht uit te breiden.

Een hele simpele regel is: Als je ziek bent of voelt, blijf je thuis.

Een paar zaken die tijdens deze crisis naar boven zijn gekomen:
- Asymptomaten besmetten volgens de WHO uiterst uitzonderlijk iemand.
Een grootschalig onderzoek te vinden op pubmed geeft aan dat de kans 0 is!
- Besmettingen via oppervlakten zijn verwaarloosbaar.
- Mondkapjes volgens de grafieken die van Dissel had laten zien, laat zelfs een negatief effect zien. Deze zijn ook op diverse vlakken, gezondheid, psychologisch vlak schadelijk en beschermen niet. Diverse malen ook door de overheid geroepen dat het een schijnmiddel is, een gedragsbeinvloeding.
- Distancing als een virus in het land is, helpt ook niet meer.
- Lockdowns zijn heel veel onderzoeken over te vinden dat het niet werkt, en zelfs op termijn meer doden met zich mee brengt.
- Besmettingen in de buitenlucht zijn ook verwaarloosbaar
- Velen zijn al immuun, zelfs al voor de crisis kon dat gezien worden aan bloedstalen
- Nu zijn er nog meer mensen immuun

Dus in plaats van achterom te kijken naar wat geweest is, kunnen we niet vooruit kijken en eens als normaal functionerende en weldenkende mensen gewoon verder gaan met ons leven. Laat de politiek de politiek zijn, en laat ons terug normaal gaan doen, en niet meegaan in de niet wetenschappelijk bewezen waanzin van de regering. Als je de rechtzaken tegen de overheid eens herkijkt, dan zal je zien dat de overheid nooit met stukken kwam om hun beleid te kunnen verdedigen.

Neem eens afstand als Fontys en kijk nu echt eens wat er aan de hand is, zonder naar de dagelijkse dosis propaganda te kijken (de gemaakte werkelijkheid). Ik denk dan dat je wel tot het besluit komt om niet mee te gaan doen. Anders als je de kant van testen opgaat, ga je dus nog langer met deze ongewenste beperkingen van onze grondrechten blijven zitten en gaat er zelfs aan meewerken.
Elle v.d. Goorbergh
15
March
2021
Beste John, Prima reactie dit. Helemaal mee eens. Dit is het perspectief van waaruit we zaken moeten gaan bekijken. Alleen al om te voorkomen nog meer onnodig geld te verspillen aan vergezochte 'oplossingen'. Geld dat straks weer door ons als belastingbetalers terugbetaald moet gaan worden. En met name de toekomstige generaties, waaronder ook onze huidige studenten vallen. Ik ga hem in ieder geval delen. Bedankt voor de moeite om dit nog eens onder elkaar te zetten. De politiek is te ver af aan het drijven van wil en wensen van een groot deel van het volk. Je ziet dat bijv. ook met het euthanasievraagstuk. De gevestigde politiek gaat hier nog steeds heel krampachtig mee om, terwijl bijv. onlangs uit de Kieswijzers bleek dat 80% v.d. bevolking al voor hulp bij levensbeëindiging is als iemand tot dit standpunt besluit. Dus: de gevestigde politiek heeft al een groot deel van de aansluiting bij de achterban verloren in mijn optiek. Ook t.a.v. de Corona-aanpak, ook al beweren zij nog steeds het tegendeel.