COLUMN, Rens van der Vorst,
09
december
2022
|
09:12
Europe/Amsterdam

Imagineren

Louis van Gaal leert zijn spelers ‘imagineren’. Ze moeten zich de wedstrijd en hun acties inbeelden. Dat werkt enorm goed. Ik begrijp dat. Ik imagineer ook regelmatig dat ik de beslissende maak in de WK-finale. Dat valt heerlijk in slaap. Imagineren werkt. Je hebt zelfs mannen die iemand over hun vrouw heen imagineren. Dat werkt voor hun. Snap ik ook.

Inmiddels is imagineering ook doorgedrongen in de zakenwereld. Consultancybedrijven met workshops met geeltjes en zo. Kijk, en daar kan ik me niets bij voorstellen. Moet je dan imagineren hoe de processen straks lopen? 

Er is zelfs een master imagineering bij BUAS. Dit las ik op de website:

“Met de steeds complexere samenleving is er behoefte aan nieuwe, complementaire benaderingen en methoden. De uitputting van natuurlijke hulpbronnen gaat gepaard met een enorme groei van connectiviteit, creativiteit en innovatie. Imagineering komt voort uit en is verankerd in het complexiteitsparadigma van open systemen, niet-lineariteit en groeidynamiek en gaat in de kern verder dan ontwerp, innovatie of business modelling. Imagineering geeft je een dieper theoretisch inzicht in organisatieontwerp in de context van bedrijfslogische transformatie.”

Ik denk wel eens: zou het probleem van Nederland zijn, dat er steeds meer master-imagineers zijn en steeds minder mensen die gewoon iets doen met hun kennis? Teststraten optuigen, asielzoekers huisvesten, voetbaltrainingen verzorgen. Iets. Of is dat te makkelijk? Misschien wel. Maar toch, ik heb bovenstaande tekst drie keer gelezen en er nog steeds geen enkel beeld bij.

Of komt dat omdat ik de master imagineering nog niet heb gevolgd?

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Rob Spronk
23
December
2022
"uitputting van natuurlijke hulpbronnen"...zou daarmee bedoeld worden dat gezond verstand aan het verdwijnen is? Of willen ze nog ff snel meedoen met duurzaamheid trend?
Geert Jan
09
December
2022
Imagineering is een fantastische kunst, die het mensen mogelijk maakt om zich de toekomst op verschillende manieren voor te stellen, maar wat BUAS er hier van maakt, daar kan ik me met al m'n imagineering himmel niks bij voorstellen. Wat een jammerlijke, platgeslagen bestuurstaal. ?
Bart Titulaer
09
December
2022
Hoi Rens, mooi dat je hier zo'n nietszeggende volzin gevonden en gedupliceerd hebt. Ik vrees dat er duizenden van die volzinnen over ons heen gestrooid worden die bijna niemand echt begrijpt. En het trieste is dat we dit blijkbaar als gewoon ervaren. Niemand protesteert....Wellicht vind je er ook een paar bij Fontys interne publicaties....?
Gabriel
10
December
2022
Ik zou ook graag aanbevelen om de beleidsstukken van Fontys te gebruiken als referenties. En ik zou de geeltjes zeker niet vergeten.

PS. Japke-d. zou jaloers zijn.
Frans Dams
09
December
2022
Volgens mij hebben ze bij de BUAS de BS-generator gebruikt :P

https://www.bullshitgenerator.com/