COLUMN, Janneke Gielisse,
02
juni
2021
|
09:30
Europe/Amsterdam

Ik ben een groeter

Bewegen in coronatijd, goed voor de vitaliteit. Dus hop. Stoel van mijn billen geduwd en neus buiten de deur. Elke dag weer.

Een #ommetje, rondje hardlopen of even naar de brievenbus. Tja, je moet toch wat. Vaak ongeveer dezelfde route, want zoveel verschillende rondjes kan ik niet lopen in een half uur rond mijn huis. Dat er nog geen sleuf in het asfalt is gesleten, mag bijna een wonder heten.

Om de moed er in te houden, doe ik mijn best elke dag weer iets nieuws te zien op hetzelfde rondje. De lol is dat je tijdens zo’n rondje ook steeds vaker dezelfde mensen tegenkomt.

En ja. Dan ga je groeten. Tenminste ik wel.

Opgegroeid in 'de regio' ken ik niet anders. Als je mensen op straat tegenkomt, dan zeg je ze gedag. Een vriendin uit Den Haag was ooit eens op bezoek. 'Goh wat ken jij veel mensen', zei ze toen we een rondje liepen. En ook als ik eens in de grote stad ben, groet ik. De mensen die teruggroeten, zijn ook vaak op bezoek, daar ben ik inmiddels achter.

Ik vind het erg vermakelijk. Zo is er de dame die altijd de hond uitlaat. Had ze plots de hond ingeruild voor een vent. Dolgelukkig straalde ze het wandelpad af. Nu groeten ze beiden. Zo benieuwd hoe dat afloopt.

En de oudere dame die met regelmaat langs sjeest op haar e-bike, inmiddels kan er een lachje af. De stugge achterbuurman die eigenlijk nooit zo goed weet of hij moet groeten. De pubers die uit school komen fietsen met hun muziek op standje 10 en erbovenuit schreeuwen om te groeten.

Ik ga het steeds meer waarderen dat ommetje. En noem me een groeter. Ik vind het best. Het maakt mijn dag en wie weet ook de dag van een ander.

Janneke Gielisse werkt bij Fontys als marketing manager en consultant. Ze heeft een groot hart voor onderwijs, een leven lang ontwikkelen en doen. En heeft daar ook een mening over. 

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
Marieke van den Heuvel
08
June
2021
Hoi!
Heel goed, ik hoor ook bij de club ;-)
En vergeet ook de dak-en thuislozen niet te groeten (zij schijnen serieus vaak te worden genegeerd).
Annemarie
04
June
2021
Hoi!!
Janneke
04
June
2021
Heyyy, heb een fijne dag :)
Marjolein Janssen
04
June
2021
Yess uit die stoel, dat doe je goed. Door het groeten koppel je ongemerkt sociale steun, laat dat nu één van de factoren zijn die beweeg gedrag bestendigen. Wanneer je straks niet meer die ommetjes loopt gaan ze je nog missen, en jij hen ook ;) Fontys Vitaal, Marjolein
Janneke
04
June
2021
Leuke toevoeging Marjolein! Ik merk dat ik wel wat ongedurig word als ik een dag of langer te veel op mijn stoel geplakt zit ;). Groet!
Elle v.d. Goorbergh
04
June
2021
Dit zijn toch leukere dingen om te doen dan deelname aan het FLOT FPE-overleg he :)
Janneke
04
June
2021
Tijd voor wandel-overleggen :)
Frans
04
June
2021
Leuk stukje! Goedendag!
Janneke
04
June
2021
Dank je! Heb een fijne dag en groet :)
Kirsten
04
June
2021
Zó herkenbaar! Het begint pas erg te worden als je de lammetjes in de wei ook begint te begroeten... ;-)
Marjolein
02
June
2021
Hoi :)
Janneke
04
June
2021
Ow ik liep gisteren een ander rondje :) Hoi!