COLUMN, Rens van der Vorst,
09
september
2022
|
09:30
Europe/Amsterdam

Hoe je succes simpel kunt meten

Toen ik bij de diensten van Fontys werkte, werd daar regelmatig gereorganiseerd. Het moest efficiënter, klantgerichter, flexibeler of gewoon goedkoper! Soms werden de resultaten geëvalueerd. Meestal door adviesbureaus, die rapporten in PowerPoint produceerden, waarbij ongetwijfeld gold: hoe duurder het adviesbureau, hoe groter de kans op een succesvolle reorganisatie.

Wij waren daar niet in geïnteresseerd. Wij hadden onze eigen, veel eenvoudigere evaluatiemethode. Wij hadden namelijk een collega die niets, maar dan ook niets toevoegde. Als die collega de reorganisatie overleefde, zo redeneerden wij, dan was de herinrichting mislukt. Die collega was onze succesthermometer.

En, voor het geval u het zich afvraagt: ja, die collega werkt nog steeds bij Fontys.

Elk project, hoe groot ook, heeft zo’n simpele succesthermometer. Je moet er alleen even naar zoeken. Bijvoorbeeld, NAC Breda. Mijn club wordt momenteel gereorganiseerd aan de hand van ex-Broncolumnist Toon Gerbrands. Het moet allemaal professioneler. Maar hoe weten we straks of het gelukt is? Wat is de succesthermometer?

Simpel: mijn seizoenkaart. Die staat al jaren op naam van mijn vrouw. Dat komt omdat ik ooit alleen een mailadres kon wijzigen als ik ook de naam van de aanvrager veranderde. Elk jaar probeer ik de naam terug te wijzigen. Elk jaar mislukt dat hopeloos. U kunt beter een nieuwe seizoenkaart aanvragen, is het advies. Maar dan ben ik mijn plaats achter de goal kwijt. 

Dus stel dat ik op een dag wil weten of NAC professioneler is geworden en Toon daarmee in zijn missie is geslaagd, dan is dat heel eenvoudig. Eén blik op mijn seizoenkaart volstaat!  

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Frans
12
September
2022
Goede! Deze ga ik even tippen bij ons management.
Danielle
09
September
2022
Oh, dit lijkt wel een beetje op de administratie bij mijn club (Roda JC), zou dit inherent zijn aan de (eerste) divisie? ?
Rens
10
September
2022
Nee, nee, want in al die jaren in de ere, was het probleem hetzelfde :)