Eindhoven,
16
februari
2023
|
15:55
Europe/Amsterdam

Hartje winter maar toch 13 graden: moeten we ons zorgen maken?

Elf graden, twaalf graden, soms zelfs dertien graden. Hoge, vaak lenteachtige temperaturen zijn deze winter geen uitzondering. Moeten we ons zorgen maken? “Niet voor onszelf, maar wel voor komende generaties”, zegt biologiestudent Sophie Pullens. 

Er zijn deze winter al verschillende warmterecords gesneuveld. Op oudejaarsdag werd het in De Bilt maar liefst 15,9 graden en daarmee scherpte het record voor oudejaarsdag deze eeuw al voor de vierde keer aan.   

Na de feestdagen sloeg het weer even om en werd het wat kouder, maar inmiddels zitten we weer aan temperaturen die eerder bij de lente dan bij de winter passen. Deze week tikt de thermometer zelfs de 13 graden aan. En dat terwijl de gemiddelde temperatuur in februari rond de 5,5 graad ligt. 

Mens is oorzaak
De oorzaak van dit alles? “Volgens mijn schoolboeken heeft de opwarming van de aarde alles te maken met de mens”, zegt biologiestudent Sophie. “Omdat wij fossiele brandstoffen gebruiken, komen er meer broeikasgassen in de lucht waardoor er een versterkt broeikaseffect ontstaat.” 

En dat is een probleem. Misschien niet direct voor de mensen die nu leven, maar wel voor de komende generaties. “Al sinds kleins af aan wordt er tegen mij gezegd dat de versnelde opwarming van de aarde een probleem is”, vervolgt Sophie. “Zorgen maak ik mij niet om mezelf, maar wel voor komende generaties. Die zorgen ontstaan omdat mijn eigen bijdragen voor een oplossing amper te behalen zijn. Althans, dat gevoel krijg ik. Tuurlijk helpt het om minder lang te douchen en de verwarming op een lagere stand zetten, maar ik heb niet het gevoel dat ik een verschil kan maken.”  [Tekst gaat verder onder de foto]

Volgens haar docent Tom Toebes is er inderdaad veel nodig om de wereld nog te kunnen redden, maar alle kleine beetjes helpen. Als alle mensen zouden doen wat Sophie doet – minder lang douchen en de verwarming omlaag – dan zou het wel degelijk een verschil maken. 

Zelf eet hij nauwelijks vlees of zuivel, pakt hij zo vaak mogelijk de trein, koopt hij duurzame kleding, doet hij volop aan recycling, scheidt hij zijn afval en richt hij zijn tuin natuurlijk in. “Vooral de generaties na ons gaan het zwaar krijgen”, zegt ook Toebes.

 “Als we pas in 2050 stoppen met CO2-uitstoot, zoals de plannen nu klinken, zijn we al te laat. We moeten de opwarming van de aarde onder de 1,5 graad houden, maar daar zitten we nu al aan. Het is eerder de vraag of het 4 of 6 graden gaat worden.” 

Kantelpunten
De docent ziet door de opwarming van de aarde veranderingen in de ecologie terug. Planten bloeien veel eerder en exoten komen steeds vaker binnen vanuit het zuiden. “Exoten kunnen een plaag vormen”, legt hij uit. “Ze kunnen inheemse soorten verdringen. Exotische planten kunnen de begroeiing overnemen en er komen steeds meer exotische dieren zoals hoornaars en mieren. Het kost de maatschappij heel veel geld om alles te bestrijden. Niet alleen ecologisch is het dus een probleem, ook financieel.”  

Toebes spreekt van kantelpunten. “Veel dingen in de natuur gaan geleidelijk, maar een systeem kan in één keer klappen en dan is het niet meer te herstellen. Kijk naar het Amazoneregenwoud: als dat nog kleiner wordt en er nog meer gekapt wordt, dan stort dat systeem in. Dan wordt het ineens een savanne. Nieuwe soorten vruchten, voedingsmiddelen, potentiële geneesmiddelen, allerlei verschillende diersoorten. Die ben je allemaal in één keer kwijt.” 

Permafrost
Een ander gevaar lonkt in grote delen van Rusland, Alaska, Canada en Scandinavië. Daar zit veel permafrost, grond waarvan de afgelopen eeuwen alleen de bovenlaag kort ontdooide in de zomer. “Maar door de opwarming van de aarde ontdooit de permafrost veel te snel, waarna biologische afbraakprocessen leiden tot het vrijkomen van methaangas. Methaan, dat ook in de scheetjes van koeien zit - en daarom zouden we minder vlees moeten eten, is een broeikasgas dat veel sterker bijdraagt aan de opwarming van de aarde dan CO2. Het is een wereldwijd probleem.” [Karen Luiken] 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.