Rens van der Vorst,
02
oktober
2020
|
10:39
Europe/Amsterdam

Gelul in de ruimte

In 1966 werd de eerste aflevering uitgezonden van Star Trek. Een serie met ongetrainde mannen in pyjama’s, bordkartonnen decors en een ruimteschip dat overduidelijk een schaalmodel was. Het was een ongeloofwaardig zooitje. Tot de acteurs begonnen te praten. Mysterieuze gesprekken over deeltjestransporteurs, warpsnelheden, replicators, subatomaire hypospray en antimaterie.

Beam me up, Scotty!

Het gelul in de ruimte had een belangrijke functie. Het zorgde ervoor dat de kijkers, ondanks de pyjama’s en het treurige decor, meegingen in de illusie.

Bij Fontys heb je zaaltjes vol ongetrainde mensen met slecht zittende kleren. Er hangt treurige kunst aan de muren, de planten zijn nep en iedereen kijkt op zijn eigen scherm. Een ongeloofwaardig zooitje. Tot ze beginnen te praten. Mysterieuze gesprekken over agile, blended learning, plateau planning, feasibility studies en mitigeren van risico’s.

Er zijn mensen die zich verzetten tegen het ingewikkelde jargon van de kenniswerker. Soms luidkeels, soms spelen ze heimelijk bullshit bingo. Ze eisen duidelijke taal. Een feasability study is gewoon kijken of iets haalbaar is, zeggen ze.

Maar, ze spelen hoog spel.

Spock, die van Star Trek, zei ooit: als je het onmogelijke uitsluit, dan is hetgeen dat overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid. In dit geval is de waarheid, ben ik bang, dat ergens diep van binnen de meeste kenniswerkers begrijpen dat ze ook maar een rol spelen en dus wel moeilijke, onbegrijpelijke taal moeten gebruiken.

Zodat we ondanks de goedkope kostuums, de plafondplaten en de kartonnen bekertjes slappe koffie met zijn allen mee blijven gaan in de illusie.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Flip
02
October
2020
It's life Jim, but not as we know it ...
Paul Sprangers
02
October
2020
Moeilijke taal als aanjager van de illusie? Het is een interessante gedachte, maar ik vrees dat je de betreffende sprekers te veel eer geeft. Het punt is dat bijvoorbeeld onderwijsmanagers dat bloedstollende jargon bezigen ALSOF het om iets heel moeilijks gaat. Dat is precies het tegenovergestelde van bijvoorbeeld de harde wetenschapper, die zijn best doet om heel complexe stof zo helder mogelijk uit te leggen - "Als je iets niet eenvoudig kunt uitleggen, dan heb je het zelf nog niet goed begrepen." (A. Einstein).
Of bedoel je dat onderwijsmanagement een illusie is? Dan ben ik het eens natuurlijk.
eric verouden
02
October
2020
Leuke colomn, Rens, maar treurige kunst?
Ik kom net terug uit S3 in Eindhoven. Zojuist in een ruimte zitten genieten van 3 kleurige zeefdrukken van Jan Cremer. Top werk, kom gerust eens langs!
Eric
Rens
02
October
2020
Hi Eric,
Doe ik. Ik zou zeggen kom gerust eens langs in S1, maar dat mag niet, en verder is natuurlijk de vraag of de kunst elders treurig is, of dat het de smaak uw columnist is, als het gaat om kunst, die treurig is....