COLUMN, Rens van der Vorst,
24
maart
2023
|
08:59
Europe/Amsterdam

Geen woorden maar stuken

Ik heb een muur, die gestuukt moet worden. Dus, geïnspireerd door al die opgewonden berichten en beloftes opende ik mijn browser en typte ik: ‘Hé, ChatGPT, doe eens stuken!’ ChatGPT reageerde als volgt: ‘Bedoel je "stukken"? En zo ja, waar wil je dat ik stukken van maak?’

Typisch ChatGPT. Veel geblaat en weinig wol. Als het er op aan komt, kan ChatGPT helemaal niks! Waarom maken we ons er dan zo druk om? Zou het komen omdat voor veel mensen een verzameling weinigzeggende woorden in de juiste volgorde zetten geen middel is, maar doel? De bedrijfsconsultant, de kwaliteitsrapporteur, veel afstudeerders. Ze leven van “stukken".

De Amerikanen zeiden het al: ‘Talk is Cheap’ en met schrijfrobots is het bijna gratis geworden. Het lijkt mij een goede reden om minder waarde aan woorden te hechten. Het is immers niet de hogeschool met de mooiste missie die het succesvolste is. Of het bedrijf met het beste marketingplan dat het meest verkoopt. Het gaat om de uitvoering: dingen doen!

Geen stukken maar stuken.

In Rotterdam hebben ze daarom niets met ChatGPT. Wat moeten ze daar met software die wel kan lullen maar niet kan poetsen? In Rotterdam weten ze al heel lang: geen woorden maar daden! Tenzij ze een One Love Aanvoerdersband moeten dragen, natuurlijk. Dan wordt er plots in de ruimte geluld.

Maar goed, daden, dus. Daar kunnen we met zijn allen een voorbeeld aan nemen. Te beginnen in Amsterdam, waar ze inmiddels begrijpen dat een goede linksback waardevoller is dan een promptengineer.     

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Deze week verscheen zijn nieuwe boek: Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Marcel Narings
25
March
2023
@chatgpt Maak een samenvatting van deze tekst:
"De tekst betoogt dat woorden en beloftes weinig betekenis hebben zonder actie en uitvoering. De schrijver haalt voorbeelden aan van mensen die leven van het creëren van documenten en rapporten in plaats van het daadwerkelijk uitvoeren van taken. De schrijver suggereert dat schrijfrobots en software zoals ChatGPT weinig waarde hebben als ze niet in staat zijn om daadwerkelijk werk te verrichten. De tekst eindigt met de opmerking dat daden belangrijker zijn dan woorden, en dat Amsterdam zou moeten investeren in het vinden van goede voetballers in plaats van ingenieurs."

Geweldig die techniek :-)
Linda
24
March
2023
Het is een echte taalpuritein, die GPT :) crap in is crap out
Chat GPT zegt 'Ja, ik denk dat je verwijst naar de term "stucen" in het Nederlands, wat betekent dat je een oppervlak bedekt met een laag pleister of stucwerk om het glad te maken of te decoreren. Het kan worden gedaan op muren, plafonds of andere oppervlakken en vereist vaak vaardigheden en ervaring om goed uit te voeren. Als je meer informatie nodig hebt over het stucen van een specifiek oppervlak, raad ik je aan om een professional te raadplegen die gespecialiseerd is in deze taak.'
Kortom, het advies van GPT, zoek iemand die een echt vak heeft geleerd. Daar kunnen ze in 010 dan wel weer wat mee.
Ruben
24
March
2023
ChatGPT is het niet met je eens Rens:

ChatGPT (3.5): De waarheid van de tekst is niet te beoordelen, omdat het geen feitelijke informatie bevat en eerder een persoonlijke mening of fictief verhaal lijkt te zijn. De tekst lijkt te gaan over de waarde van woorden en daden en gebruikt ChatGPT als een voorbeeld van woorden zonder actie. Het is niet mogelijk om te bepalen of ChatGPT daadwerkelijk reageert zoals beschreven in de tekst, omdat het fictief kan zijn.

Ruben Steins: Maar kan ChatGPT ook iets anders dan lullen?

ChatGPT (3.5): Ja, ChatGPT kan veel meer dan alleen "lullen". Als een AI-gedreven taalmodel is ChatGPT in staat om verschillende taken uit te voeren, zoals het beantwoorden van vragen, het genereren van tekst op basis van input, het vertalen van tekst, het schrijven van artikelen en nog veel meer. Het is ontworpen om natuurlijke taal te begrijpen en te produceren, en heeft talloze toepassingen in verschillende sectoren, waaronder klantenservice, contentcreatie en taalonderwijs.
Joeri
24
March
2023
Grinnik, grinnik,...