COLUMN, Rens van der Vorst,
23
september
2022
|
09:12
Europe/Amsterdam

Frikandellen compenseren

Tijdens een bijeenkomst introduceerden collega’s zich voor een groep. Ze gebruikten woorden als passie, aanpakken, veranderen en luisteren. Dat was niet verrassend. Mensen die conservatief zijn en met rust gelaten willen worden, introduceren zichzelf over het algemeen niet voor een groep.

Die mensen zijn er op een dag gewoon.

Wel opvallend was dat sommige collega’s openlijk inconsequent waren. Eén collega toonde slides van zwempartijen met Zuid-Afrikaanse haaien, woestijnwandelingen en bezoeken aan een Incatempel. Daarna vertelde ze over een plan om onderwijsmeubilair te circuleren. Immers, duurzaamheid vond ze erg belangrijk. Niemand vond dat raar.

Stel, dacht ik, dat een collega slides zou tonen over zijn passie voor platte porno en én daarna het belang van inclusiviteit en gelijke behandeling benadrukte. Of, stel dat iemand maatschappelijke betrokkenheid toonde middels protestfoto’s bij een AZC én daarna pleitte voor diversiteit op de werkvloer. Dat zouden we wél best raar vinden, toch?  Waarom is dat bij klimaat dan niet zo?

Misschien omdat het zo herkenbaar is. Ik vind het klimaat ook belangrijk én wil lekker ver op vakantie. Maar voor alle inconsequente, circulaire collega’s is er goed nieuws. Er zijn bedrijven die je uitstoot uitrekenen én compenseren. Dat kun je dan mooi op je slides zetten!  

Als katholiek ben ik verkocht. Eerst zondigen, dan boete doen door te betalen. In mijn geval leidden 28 vluchten als gezin, twee auto’s (één hybride), matige vleesconsumptie (wel veel frikandellen) en een oud huis tot een compensatiebedrag van €671,56.

Viel best mee, vond ik.
Zeker vergeleken met mijn energierekening.    

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Nick
23
September
2022
Ontzettend goed die reacties van Freddy en Ruben. Ik ben jaren betrokken geweest in het (verre) toerisme. Vooruitstrevende reisorganisatie Better Places heeft deze maand klimaatcompensatie helemaal afgeschaft. Reden: het lost niks structureels op, het is alleen maar uitstel van executie.
Freddy Hurkmans
23
September
2022
Geweldig nieuws, dat je je CO2 uitstoot kunt compenseren. ALS het zou werken tenminste, want dat is niet zo. Dat kan natuurlijk ook helemaal niet waar zijn, aangezien je bij een vliegticket voor een paar Euro meer je uitstoot kunt compenseren...

Mocht je er meer informatie over willen: John Oliver heeft het dit jaar eens goed uitgelegd in zijn "Last week tonight" show. Voor degenen die te lui zijn om te zoeken: seizoen 9, aflevering 21.

Dus wil je minder vervuilen, dan stel ik voor dat je daadwerkelijk minder vervuilt. Compenseren is BS.
M.C.M. van der Vorst
23
September
2022
Freddy, spelbreker! Straks ga je ook nog beweren dat de hemel niet bestaat.
Freddy Hurkmans
23
September
2022
@Rens: wil je een eerlijk of een politiek correct antwoord?
Frans Dams
23
September
2022
Gelukkig is de frikandel een heerlijk duurzame snack met al dat restvlees :).
Ruben
23
September
2022
De klimaataflaat.
Frans
26
September
2022
Hartelijk gelachen om deze reactie! Daarna kwam de pijn vanwege de harde realiteit waarin we leven...