Eindhoven,
31
mei
2021
|
21:30
Europe/Amsterdam

Fontys overladen met complimenten om innovatie-drang

Studenten en docenten die zich bij Fontys bezighouden met Artificial Intelligence (AI) kunnen er weer even tegenaan. Zij werden vanmiddag overladen met complimenten, en niet van de minsten: een minister en een Eurocommissaris.  

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven bracht samen met Mariya Gabriel (Eurocommissaris met Innovatie, Onderzoek en Onderwijs in haar portefeuille) een bezoek aan de Brainport-regio. Na hun licht te hebben opgestoken op de High Tech Campus en bij het Philips Innovation Centre streek het duo met entourage in de middag neer bij het Innovatielab van Fontys Hogeschool ICT in het gebouw op Strijp-T in Eindhoven.

Daar kregen zij klinkende presentaties van de lectoren Gerard Schouten, Bart Wernaart en associate lector Eric Slaats. Het drietal schetste de huidige stand van zaken op het gebied van kunstmatige intelligentie en welke kansen en bedreigingen daarbij om de hoek komen kijken. Maar vooral: hoe innovatie in het algemeen en AI in het bijzonder hoog in het vaandel staan bij Fontys. Het praktische bewijs daarvan vormden de groepjes studenten die lieten zien met welke projecten zij bezig zijn. (tekst loopt door onder foto)

FHICT-directeur Ad Vissers legde eerst nog uit hoe internationaal Fontys is georiënteerd en hoe er wordt gewerkt aan een transitie "van research-based education naar een knowledge base for innovation". Bij studenten, vertelde Vissers, werd vooral benadrukt "dat het niet gaat om ICT-innovatie voor sommigen, maar voor iedereen en overal".

Stoommachine
Lector Gerard Schouten (AI en Big Data) haakte daarop in. Door te vertellen over bijvoorbeeld het onderzoek dat op dit moment loopt waarbij met drones en AI de veelzijdigheid - of juist het ontbreken daarvan - van wildbloemen met big data in kaart wordt gebracht. En er samen met andere hogescholen wordt gewerkt aan een masteropleiding voor AI.

Dat er ook zorgen zijn bij mensen over het soort technologie waar hij dagelijks mee bezig is, vindt hij niet vreemd. "Die zorgen zijn te vergelijken met die van mensen die 300 jaar geleden de stoommachine zagen opkomen. Een machine die spierkracht van dier en mens kon vervangen. Vandaag de dag spelen dezelfde soort vragen: is het wel veilig, is het wel goed?"

Bart Wernaart, hij mag vanaf 1 juni het nieuwe lectoraat Moral Design Strategy optuigen, leek met name bij de Eurocommissaris nog het meest de nieuwsgierigheid te prikkelen door te reflecteren op de rol van technologie en de morele dilemma's die daarbij komen kijken.

"Zoals: ben ik nu een consument of een burger? De een kan iets anders willen dan de ander." En ondertussen, zo legde hij uit, is het tempo van de wetgeving niet gelijk aan en zal ook nooit gelijk zijn, aan het tempo van innovatie. "Juist daarmee kunnen en willen wij met onze moral labs helpen."

Sterkste punt
Maar misschien werd de innovatiedrang van deze Fontys-medewerkers en -studenten nog wel het duidelijkst gebracht door Eric Slaats en in het verlengde daarvan de studenten die projecten op het vlak van big data en AI toonden. Slaats: "Als je de kwaliteit niet hebt om te innoveren, dan ga je later niet aan een baan komen. Dat is wat we onze studenten meegeven. Daar ligt de focus: leren innoveren."

De rol van de docent bij Fontys Hogeschool ICT is een wezenlijk andere dan die van de klassieke docent: ze zijn meer coach en doen niet aan klassieke kennisoverdracht. Een bekend verhaal voor wie bij Fontys werkt - naast ICT zijn ook andere instituten hiermee bezig - maar het klonk nog een beetje vreemd in de oren van Van Engelshoven.

"Heeft de omgeving, het bedrijfsleven, wel vertrouwen in die manier van werken?", vroeg de minister aan een drietal studenten. Zeker wel, antwoordde Max van Hattum. "Een hoog leervermogen, pro-actief en we weten waar we kennis moeten halen. Dat wordt door werkgevers wel gewaardeerd."

Van Engelshoven, toch niet helemaal zeker: "En hebben jullie ook geen moeite om stageplekken te vinden?" Bijna in koor antwoordde het drietal. Nee, geen enkele moeite, alledrie hebben ze een stageplek. "Wij merken dat bedrijven ons juist graag hebben."

Trots
Het leidde ertoe dat de minister aan het slot tegen de gastheren en -dames zei: "Jullie mogen trots zijn op wat hier gebeurt."

Even daarvoor uitte de Eurocommissaris al even lovende woorden. "Wat hier gebeurt is dat er een heel concreet perspectief wordt geboden. Jullie hebben zo veel te bieden en zo veel bij te dragen op het gebied van innovatie en de aanpak van morele dilemma's. Niet alleen voor deze regio of voor Nederland, maar voor heel Europa." [Jan Ligthart]

Lees ook de interviews die Bron eerder had met Gerard Schouten en Bart Wernaart:
Paardenbloemen tellen met AI
Nieuwe lector Bart Wernaart wil de mens terug in de machine
En een artikel over studentenprojecten:

Studenten met kennis van AI hebben een streepje voor

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Bas Ten Holter
04
June
2021
Wat een fantastische bevestiging van de visie die FHICT al jaren aan de dag legt. Complimenten, ga zo door!
Frans
04
June
2021
Een welverdiend compliment! En vooral: een concept dat het beste werkt als de student kan kiezen op welke manier deze zich het liefste ontwikkelt (en dat mag dan ook klassiek zijn).