Eindhoven,
30
juni
2022
|
17:17
Europe/Amsterdam

Fontys onderzoekt: van ethische dilemma’s naar invloed voor bewoners

Geef je bij een stoplicht voorrang aan een vervuilende dieselauto of aan een elektrische wagen? En mogen pakketbezorgende drones alles filmen onderweg of is dat een inbreuk op je privacy? Deze ethische dilemma’s kregen Bossche bewoners donderdag voorgeschoteld tijdens de Moral Data Hunt.

De zogenaamde hunt werd verzorgd door het lectoraat Moral Design Strategy. Een handjevol studenten ging de straat op om te onderzoeken hoe Bosschenaren over technologie denken. Wat blijkt: men vindt er van alles van, maar invloed uitoefenen op diezelfde technologie? Ho maar.

Toch is dat niet helemaal waar, legt lector Bart Wernaart uit: “We willen burgers juist betrekken bij belangrijke ethische vraagstukken, zodat ook hun mening meegenomen kan worden in uiteindelijke beslissingen die bijvoorbeeld de gemeente van Den Bosch maakt.”

Jong en oud werd gevraagd naar technologie in de toekomstVan interview naar data
Dat gebeurt aan de hand van een algoritme dat ontwikkeld wordt met behulp van antwoorden die door bewoners worden gegeven. 

“Alle data uit interviews worden linguïstiek geanalyseerd en geïmplementeerd in een ‘personal value dictionary’. Daarin koppelen we kernwoorden en stukken tekst aan menselijke waarden, waardoor we praktisch inzicht hebben op wat mensen willen, maar ook welk gevoel opspeelt en waar eventueel frictie ontstaat.”

Met al deze gegevens bouwt het lectoraat een schat aan informatie op waarbij technologie uiteindelijk zo ontworpen kan worden dat het verankerd zit in de samenleving en geaccepteerd wordt. “Dat kan omdat je met deze methode precies weet wat de samenleving wil.”

Jong en oud aan het woord
Om tot die uiteindelijke conclusie te komen werden Bosschenaren van iedere leeftijd donderdag het hemd van het lijf gevraagd tijdens dieptegesprekken. Vraagstukken die daarbij aan bod kwamen hadden alles te maken met gereguleerde mobiliteit in de stad en pakketbezorgende drones die met camera’s alles onderweg vast kunnen leggen.

Jong en oud werd gevraagd naar technologie in de toekomstBouwen aan steden van de toekomst
Het lectoraat heeft het doel om ditzelfde onderzoek op één dag in negen verschillende steden in binnen- en buitenland uit te kunnen voeren, zodat verzamelde informatie gelinkt kan worden aan het werk van besturen en ethische commissies. 

“Binnen een jaar hebben we een app ontwikkeld waarmee we mensen kunnen interviewen en waaruit geautomatiseerd naar voren komt welke waarden een rol spelen. Zo stellen we een soort moreel kompas van de stad op dat verandert zodra burgers nieuwe inzichten krijgen over technologie en hoe zij daarmee om willen gaan.”

De methodiek die Fontys bij dit onderzoek gebruikt is volgens Wernaart uniek en wordt volgende week gepresenteerd in Denemarken tijdens het internationale congres dat volledig in het teken staat van technologische filosofie. “Hier laten we zien hoe we dankzij onze methode professioneel en permanent onderzoek uitvoeren en uiteindelijk kunnen bouwen aan steden van de toekomst.” [Noëlle van den Berg

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.