COLUMN, Rens van der Vorst,
10
maart
2023
|
09:07
Europe/Amsterdam

Even tot tien tellen

Geachte regering, beste Mark,

Op de diploma-uitreiking van ICT & Business waren louter lieve studenten die iets onschuldigs hadden geautomatiseerd. Maar, dat was slechts een façade. Business en ICT is namelijk vaak een ongelukkige combinatie. 

Hyperkapitalisme leidt tot giftige technologie. Bijvoorbeeld, Twitter. Boze tweets worden rondgepompt door hitsige algoritmen om nieuwe, nog bozere tweets uit te lokken. Dat leidt soms tot écht geweld, familieruzies, onbegrip en mensen met fakkels, maar dat maakt Twitter niet uit. Boze tweets  brengen geld in het laatje. ‘If you enrage them, you engage them,’ is hun favoriete tegelwijsheid.

En ja, Mark, het ligt óók aan de Nederlanders. Wij zijn impulsief, bang, gefrustreerd en willen simpele antwoorden in complexe tijden. Maar dat is slechts de oppervlakte. Daaronder zijn wij best slim, empathisch, vriendelijk en begripvol. Twitter weet dat, maar die aardige Nederlander wordt niet aangesproken. Er is meer geld te verdienen aan de oppervlakte. En zo zakt onze betere ik steeds dieper weg.

Twitter zou bijvoorbeeld best boze tweets kunnen herkennen en vasthouden. En dan tien minuten later vragen: ‘kijk nog eens goed, wil je dit echt versturen?’ Zul je zien dat veel twitteraars het toch niet doen. We zijn écht beter dan je denkt, we hebben alleen betere technologie nodig. Technologie die in ons gelooft.

Mark, kun jij daarom Twitter vragen om deze digitale variant van ‘even-tot-tien-tellen’? En als ze weigeren, verbied je het platform dan?

We leven in een gaaf landje, Mark, inderdaad. Maar dan moet jij wel een beetje beter je best doen!

 Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Deze maand verschijnt zijn nieuwe boek: Digitale Gremlins. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Jos Pieterse
10
March
2023
Werkt Twitter eigenlijk wel op een Nokia?
Liesbeth
10
March
2023
Geweldig advies, dat zou veel ellende voorkomen. Maar of Mark daar gevoelig voor is? Hun tegelwijsheid is toch belangrijker, lijkt me zo.