Eindhoven,
13
april
2022
|
10:49
Europe/Amsterdam

Erik Bienefelt: ‘laagdravend’ en mateloos dichter

Erik Bienefelt is communicatiemedewerker bij Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool in Eindhoven. Naast zijn werk is hij een veelzijdig veelschrijver: “Je schrijft zoals je bent. In mijn geval is dat ook een beetje mateloos.” 

Typeer je jezelf als dichter? 
“Dat is dubbel. Twintig jaar geleden ben ik inderdaad flink gaan rijmen. Maar tegelijk zette ik me altijd af tegen het pretentieuze. Kort gezegd: dichters zijn vaak ietwat narcistische types die denken dat ze wereldliteratuur scheppen."

"Als ik dan voorlas op een poëzieavond, probeerde ik de gedragen sfeer bewust te downplayen. Bijvoorbeeld met een gedicht als Poëzie da begrijp ik nie- eveneens de titel van een verzamelbundel die ik heb gemaakt. Verder gebruik ik, als ik gedichten op sociale media publiceer, graag de hashtag #laagdravend.”  

“Ik houd niet van labelen. Van je bent dit of dat… Bovendien: ik merk dat ik, wanneer ik intuïtief-associatief ga denken, vrij snel de kant van het absurdistische op ga. Dat maakt dat mijn gedichten of teksten moeilijk te vangen zijn.” 

Twee jaar terug publiceerde je een boekje over je woonplaats Tilburg, onder andere met gedichten die eerder verschenen in de rubriek ‘Stadsgezicht’ van Brabants Dagblad. 
“Ja, zoals veel Tilburgers heb ik mixed feelings bij de stad. Tilburg is niet mooi of historisch, in tegenstelling tot Breda waar ik ook heb gewoond. Dat Tilburg het zonder duidelijk stadshart moet stellen is niet het gevolg van een Duits bombardement. Het komt omdat de stad van oudsher bestaat uit losse herdgangen of buurtschappen, aan elkaar gegroeid door de verschillende textielfabrieken her en der in de stad."

Erik Bienefelt"Die verdwijnende industrie werd in de jaren ’70 en ‘80 weer vervangen door zielloze pleinen en rommelige architectuur. Maar ondanks het gebrek aan esthetiek bruist Tilburg wel, het verveelt nooit.” 

Voor een online-personeelsblad van FPTH maak je de rubriek ‘Van Aandrijflijn tot CTRL-Z- een geschiedenis van de techniek’. Dat klinkt ambitieus. 
“Ook hier neig ik weer naar het absurde. Veel technische teksten zijn ellenlang en gortdroog. Ik maak weliswaar lemma’s over de uitvinding van het wiel en het vuur, maar dat vindt dan plaats in Eindhoven, op één en dezelfde dag. En het wiel vat vlam, wat dan weer leidt tot de uitvinding van de as… Enzovoort. "

"Die vreemde associaties zoek ik niet bewust: het gebeurt gewoon. Misschien ook van de weeromstuit. Ik heb een 40-urige baan en produceer veel teksten voor onze websites. Buiten dat conformistische stramien laat ik mijn gedachten dus volop de vrije loop.” 

“Door de absurdistische associaties die ik leg raken lezers in de war. Ze gaan twijfelen aan mijn bedoeling. Maar twijfel is het begin van wijsheid. Stiekem geniet ik ervan mensen op het verkeerde been te zetten. Dat vind ik leuker dan dat ik serieuze complimenten krijg.” 

Wat zijn je ambities als auteur? 
“Ik vind het moeilijk om dat hardop te zeggen, ‘downplayer’ als ik ben. Ik schrijf veel, misschien door een innerlijke drive, maar met zoiets als ‘Waar sta je over vijf jaar?’ kan ik weinig. Blijkbaar wil ik me graag uiten, maar ik leef niet in de veronderstelling dat de wereld ook luistert.”  

Je schrijft vanaf deze week blogs voor de website ‘Werkenbijhogescholen.nl’? 
“Die gaan over mijn dagelijkse werkzaamheden bij Fontys. Vaak zit in blogs waarin professionals over hun werkvloer vertellen kraak noch smaak. Het gaat binnen de kortste keren over ‘verbinding’ of ‘de stip op de horizon’. Ook in dit geval hoop ik het wat losser te kunnen maken.”  

“Trouwens, al die meningen die je tegenwoordig via vlogs, blogs en talkshowtafels over je heen krijgt zijn allemaal zo relatief. Bij alles wat je beweert, kan iemand anders weer roepen: maar aan de andere kant is het toch ook zus of zo…? En dan heb je ook nog bloggers die het poneren van een mening liever helemaal uit de weg gaan. Zo iemand ben ik niet. Gelukkig maak ik me over behoorlijk veel dingen druk.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
annemie de waal
07
May
2023
Hallo Eric, Wij [ 8 mensen] zijn een clubje amateurs, die proberen om het Tilburgs dialect in stand te houden. De 2e woensdag van de maand komen we samen in de LocHal en lezen dan elkaars verhaal voor dat we thuis hebben geschreven. We handhaven 'den dikke brèùne' woordenboek geschreven door o.a.Wil Sterenborg. We doen ons best om iedere keer weer een leuk thema te bedenken waar we over schrijven. Maar we hebben vaak vragen zoals: Hoe begin ik een verhaal, maak ik gebruik van hoofdletters en leestekens of wat is de kunst van weglaten? We mogen iedere week een artikeltje schrijven in het Stadsnieuws van 125/130 woorden, dat is niet veel en daardoor ontstaat de vraag hoe kunnen we dat het beste doen? Zou ik jou eens een paar vragen toe mogen sturen die jij dan voor ons kunt beantwoorden? Nog beter zou zijn als je een woensdagavond naar de LocHal zou komen en ons ter plekke raad zou kunnen geven. Een lekkere fles wijn staat er dan voor je klaar. Mag ik een antwoord van je verwachten? vriendelijke groeten Annemie van Et Schrèèfatteljee
Eline Jongstra
13
May
2022
Sorry Erik, voor mijn late reactie. Maar je weet dat ik altijd achter de feiten aanloop.
Superleuk stuk! Je mag trots zijn!
Ralf Ghijsen
18
April
2022
Erik!!
Ik vind je een geweldig persoon met het hart (en mond en woorden) op de juiste plaats!! Ik zou zeggen inlijsten dit mooie stuk en trots zijn op jezelf!
Einde.
Remy Dekker
16
April
2022
War gaaf, collega & stadsgenoot. Nu begrijp ik de fascinatie voor taal & dialecten die ik eerder bij je opmerkte!
Victor
15
April
2022
Erg leuk om te lezen Erik! Een heel verrassende kant van een vertrouwde collega!
Frank Janssen
14
April
2022
Trots dat Erik collega mijn is. Je verdient het om zelf een keer in de spotlicht te staan, normaal doe je dat voor anderen.
Groet Frank
Andres
14
April
2022
Wat leuk om te lezen dat je gedichten schrijft Erik. Weer iets nieuws ontdekt over een PTH collega. Succes en blijf vooral "laagdravend".
Marleen
14
April
2022
Top, je mag trots zijn op jezelf!
Yuux
13
April
2022
Wat ben ik trots dat je in ons PTH PR team zit en wat laat je hier je content vaardigheden weer mooi zien!