COLUMN Rens van der Vorst,
17
december
2020
|
12:13
Europe/Amsterdam

Een wreed kerstpakket

Vroeger kreeg je van Fontys een kerstcadeau. Zo’n grote doos. Daar was je blij mee. Of niet. Of een beetje. Het maakte niet uit. Het was, wat het was. Een doos.

Ik heb mijn doos wel eens dronken geruild met iemand anders die beneveld op het station ronddwaalde met ook zo’n doos. Ik heb ook wel eens mijn doos in de trein leeg gevreten vanwege een kerstborrelvreetkick. Droge crackers met koude ragout. Het was heerlijk.

Tegenwoordig krijgen we bij de dienst IT een link naar een website met heel veel keuze. Wat kies je? Een Belevenis? Boek? Drank? Luchtje? Keukenapparatuur? Of toch een goed doel?

Het is een wreed kerstcadeau. Kijk, elke keer als je geld uitgeeft, maak je natuurlijk ook een keuze. Voor die dure spijkerbroek, had je ook kinderlevens kunnen redden. Alleen is die keuze niet expliciet. Bij het online kerstpakket wel.

Een Belgisch bierpakket? Of vluchtelingen? Foodprocessor? Of de voedselbank? Het is Kerst. Het feest van de naastenliefde. Kies dan nog maar eens voor een speakerset in plaats van voor onderwijs voor Keniaanse kinderen.

Ik vraag me wel eens af, zou er data beschikbaar zijn over deze keuzes? Kiest het onderwijs anders dan andere sectoren? Meer goede doelen? Of juist meer drank?

Aan mij ligt het niet. Ik koos vorig jaar een hippe retro-koelbox-met-chroom. Dat was voor een goed doel. Ik ben namelijk op een leeftijd dat op het strand de aandacht van het lichaam moet worden afgeleid met een accessoire.

Daar wordt écht iedereen beter van.Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'.

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
Monique Nijhuis
18
December
2020
Beste Rens, blijf - ondanks je leeftijd - vooral schrijven! Het vorig jaar heb ik mijn eetpakket - in een mooie 'recyclesporttas' - in zijn geheel aan de voedselbank gegeven. De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik een kleine verzameling voedselintoleranties heb en er vrijwel niets van mocht hebben. Toch voelde het goed om er anderen blij mee te kunnen maken. Mijn voorkeur gaat dus wél uit naar een linkje. Dit jaar gekozen voor een trackball-muis voor thuis. Een bon kies ik nooit. Het blijft leuk om een kadootje te ontvangen, ook al heb je dat zelf besteld. Fijne vakantie iedereen!
Saskia Blom
17
December
2020
Het voordeel van zelf mogen kiezen, is dat met in elk geval niet langer allerlei dingen uit het kerstpakket weggooit omdat niemand in de omgeving er prijs op stelt.
Ik ontving vanuit Fontys een kerstborrelpakket met worst en alcoholische drank. Ik eet al jaren alleen vegetarisch voedsel. En wat, als ik geen alcohol zou willen of mogen drinken..?

Dit had ik echt niet verwacht, helemaal in een jaar waarin vanuit het CvB het belang van diversiteit en inclusie werd benadrukt. Een jaar met, meer dan ooit, aandacht voor onbewuste vooroordelen en onbedoelde patronen.

Als vrouw kreeg ik vroeger vele stropdassen en manchetknopen: van universiteiten, van bedrijven, maar ook als ik een lezing had gehouden.
Dit voelde toch als een raar signaal: je krijgt een presentje, maar er is verder niet aan jou als uitzondering gedacht…
Ik heb dit soort cadeaus altijd dankbaar en glimlachend ontvangen, maar van binnen voelde het vreemd.

De keus voor bovengenoemd kerstborrelpakket was ongetwijfeld een vergissing bij een snel genomen besluit. Ik weet in elk geval zeker dat dit niet opzettelijk gedaan is...
Laurence
17
December
2020
Ga door Rens, je stukjes lezen immer heerlijk weg ...
Monique
17
December
2020
BIG DATA! Jaaa, daar kun je wel een induiken. Al is je definitie van een 'goed doel' wellicht anders dan dat wat de gemiddelde lezer voor ogen heeft... Wel fijn dat er nu geen onderscheid is tussen de instituten en volgens mij nu goed centraal geregeld, want duik maar eens in de variaties die er waren (en nog zijn) in waardering van medewerkers ;-)
Mike
17
December
2020
haha, ik zie je al helemaal zitten in de trein; beneveld je cracker dopen in het blikje ragout. Prachtig.
Marcel van den Heuvel
17
December
2020
Via de 'link' kun je ook nog steeds kiezen voor een 'doos'. ;-)
Rens
17
December
2020
Tsja, maar dan is het wel de keus tussen de doos en de daklozendoos.
Petra van den Brand
17
December
2020
Ik zeg:"terug naar de doos!" Veel leuker en spannender dat een link!
Mariette
17
December
2020
Daar ben ik het wel mee eens en dan het liefst nog met zorg samengesteld per dienst/instituut. Dat is veel persoonlijker.
Saskia Blom
17
December
2020
...maar dan wel een doos zonder vlees en alcohol, om te voorkomen dat vegetariërs en mensen die geen alcohol willen of mogen drinken niet weer het signaal krijgen dat ze er niet bij horen...