Eindhoven,
23
oktober
2017
|
16:34
Europe/Amsterdam

Een blinde verkeersregelaar- met robotica kan het

Fontys-concept genomineerd voor designprijs

Het Fontys-lectoraat Mens en Technologie bedacht een bijzonder beroep: de blinde verkeersregelaar. Deze ‘onmogelijke’ baan dong afgelopen weekend mee in de design-challenge Empowered by Robots.

In april 2016 meldt het tv-programma De Monitor (KRO/NCRV) dat het UWV blinde en slechtziende werkzoekenden heeft opgeroepen om te solliciteren als buschauffeur of verkeersregelaar. “We lazen over die blunder toen we research deden voor de challenge”, zegt docent-onderzoeker Marijke Bergman (foto) van het lectoraat Mens en Technologie (Fontys Hogeschool HRM en Psychologie). “Het idee triggerde ons: Hoe kun je iemand met een visuele beperking toch inzetten als verkeersregelaar?”

Ogen in je rug
Het antwoord op die vraag ligt in de toepassing van robotica en mechatronica. Die technologieën voorzien de blinde verkeersregelaar als het ware van ogen in zijn rug. Bergman: “De visueel gehandicapte persoon wordt gehuld in een haptisch pak met allerlei sensoren. Die scannen de omgeving. Vervolgens maken trillende motortjes relevante verkeersinformatie voelbaar. Dit gebeurt door het geven van prikkels op de rug. De verkeersregelaar reageert op die input en leidt zo de verkeersstroom in goede banen.”

Hoe realistisch is dit idee? Zien we over enkele jaren inderdaad blinde verkeersagenten? “De tijd zal het leren,” zegt Bergman. “Deels is ons concept bedoeld om de discussie aan te zwengelen. Aan de andere kant is er technisch gezien al veel mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld steeds meer omgevingsinfo worden doorgegeven via de huid. De uitdaging is nu om die data snel en goed te verwerken. Dat kan nog stukken beter.” Bergman vat het idee van de blinde verkeersregelaar daarom samen als ‘science fiction met een flinke dosis werkelijkheidszin’.

Wedstrijd
Het Fontys-concept was één van de vijf genomineerden voor de design-challenge ‘Empowered by Robots’ , een initiatief van onder meer de gemeente Eindhoven. De ‘Focusfabricagemedewerker’ van ontwerper Roald Klumpenaar ging er afgelopen zaterdag uiteindelijk vandoor met de stimuleringsprijs van 10.000 euro. Het concept helpt om productiemedewerkers scherp te houden met behulp van ‘slimme’ gereedschappen, zoals een augmented reality-bril en een transparant led-scherm. [Frank van den Nieuwenhuijzen]

De ‘blinde verkeersregelaar’ is te zien bij de MediaMarkt in Eindhoven (Boschdijktunnel 1). Tijdens de Dutch Design Week (21 tot en met 29 oktober) is daar het robot-uitzendbureau Hubot gevestigd. Aan de hand van zestien futuristische beroepen laat Hubot zien dat robots mensen niet in de weg zitten, maar dat beiden elkaar juist kunnen versterken.

Foto Marijke Bergman: Tom Toemen

Eerder publiceerde Bron dit en dit over de Dutch Design Week 2017.

In onderstaand filmpje zie je hoe de blinde verkeersregelaar werkt.