Eindhoven,
12
oktober
2017
|
11:31
Europe/Amsterdam

Fontys-studenten spotten trends op DDW

Exposities en workshops van studenten en medewerkers

Studenten en medewerkers van Fontys zijn op allerlei manieren actief bij de Dutch Design Week in Eindhoven, die zaterdag 21 oktober begint. Ze organiseren een kunstzinnige expositie over ‘gratis geld’, geven rondleidingen over trends en houden de DDW achter de schermen draaiende. Een overzicht.

Studenten International Lifestyle Studies (een opleiding van de Academy for Creative Industries in Tilburg) geven tijdens de Dutch Design Week dagelijks ‘trend tours’ door het Klokgebouw op festivalterrein Strijp-S. Ze geven uitleg bij de meest vernieuwende ontwerpen die daar te zien zijn, en koppelen die aan actuele trends in de samenleving. Ook werken ze in een TrendLab, waar ze de Dutch Design Week in trends proberen te vangen. Ze leren bezoekers om te kijken met de ogen van een trendwatcher.

Hun docent Els Dragt geeft op 26 en 28 oktober workshops ‘How to research Design Trends’, die gebaseerd is op de trendmethode die International Lifestyle Studies gebruikt. Dragt stuurt deelnemers ook zelf naar buiten om trends te ontdekken.

Gratis geld
Ook de Tilburgse Hogeschool voor de Kunsten doet mee. Sinds 1 september hebben negen studenten hun intrek genomen in Wall Street, de tijdelijke creatieve broedplaats aan het Stadhuisplein in Eindhoven. De negen derdejaars van de opleiding ArtCoDe (Academy of Art Communication and Design) maken daar de expositie ‘Crédit Fontýs’ over 'gratis geld', nieuwe vormen van waardecreatie en alternatieve economische modellen, die tijdens de DDW te zien is.

Virtual Reality
Hoe kun je stressvolle situaties op het werk te lijf gaan door gebruik te maken van Virtual Reality? Dat is het thema van de Fontys-bijdrage aan 'Work in progress', een tentoonstelling over tien innovatieve en praktijkgerichte onderzoeksprojecten die op dit moment lopen. Fontys organiseert die expositie samen met andere hogescholen. Deze is op dinsdag 24 oktober te zien tussen 13.00 en 16.00 uur in het Natlab. Bezoekers moeten zich wel even aanmelden.

Vrijwilligers
Tot slot Bas van Helmondt, student aan de Lerarenopleiding Natuur- en Scheikunde in Tilburg, die op een heel andere manier betrokken is bij de DDW. Zijn eigen bedrijf QBas verzorgt de planning van vrijwilligers voor allerlei grote evenementen, en zorgt voor de uitbetaling van vrijwilligersvergoedingen. Dat doen ze ook bij de DDW. “Ook regelen we vervanging bij zieken”, vertelt Van Helmondt, die ook in de Fontys-medezeggenschapsraad zit. Vijf van de 25 medewerkers van QBas zijn voor de DDW in touw, onder wie Bas zelf. [Marten van de Wier]