COLUMN, Rens van der Vorst,
14
januari
2022
|
09:49
Europe/Amsterdam

Duimpje omhoog?

Rens van der Vorst 2Bij het lunchbuffet op een conferentie van programmeurs ligt het bestek altijd helemaal achteraan. Een programmeur zou namelijk nooit accepteren dat hij met mes en vork in zijn hand zijn bord moet volscheppen.

Deze door optimalisatie geobsedeerde mindset leidde in 2017 tot de like-knop. Een aantal Facebook-programmeurs vermoedde dat gebruikers minder vaak reageerden op posts omdat het te veel werk was om een slimme reactie te bedenken. Als ze al reageerden, kwamen ze vaak niet verder dan: WOW.

En op elk bericht reageren met WOW wordt toch een beetje triest.

Daarom ontwierpen de programmeurs een weg van de minste weerstand: een frictieloze methode om goedkeuring te geven aan een post: de like-knop. De programmeurs kregen gelijk. De knop was meteen populair. Facebook was enthousiast want de knop leidde tot betere informatie over populaire content. En, omdat Facebook telt hoeveel likes een post krijgt, veranderde het platform in een soort van digitale crack. Precies wat het blauwe advertentiebedrijf uit Silicon Valley wilde.

Tegenwoordig is de like-knop overal (behalve op BRON). Maar goed beschouwd is de impliciete boodschap van de sympathiek ogende duimpjes: we weten dat jullie te dom/lui/ongeïnteresseerd zijn om commentaar te geven op posts, daarom hebben we dat voor jullie geautomatiseerd. 

Dus, ziet u zichzelf als dom/lui/ongeïnteresseerd, blijft u dan vooral ‘liken’. Maar overweegt u een goed voornemen voor 2022, adviseer ik alleen nog op berichten te reageren met comments. Dat scheidt het postende kaf van het koren. En, als iedereen dat zou doen, hoe fantastisch zou dat zijn?
Echt, WOW!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
Jeroen de Punder
18
January
2022
??
Jeroen de Punder
18
January
2022
Geheel in stijl met je column werkt mijn emoticon duimpje in de 'vertaalslag' omgekat tot twee ??... heel goed!
Freddy Hurkmans
15
January
2022
Nog beter: verwijder al je accounts bij Mark's Smoelenboek en al die andere rommel die zich social media noemt.
Michel
14
January
2022
Wow!
Sjoerd
14
January
2022
WOW! Duimpje omhoog.
Jos
14
January
2022
Like
Richard Bakker
14
January
2022
(y)
Cindy
14
January
2022
Lui? Ik heb me rot gezocht naar de 'unsubscribe' knop in emails van het werk, maar die hebben ze blijkbaar niet bij Fontys.
Paul
14
January
2022
Op zich niet vreemd dat je je niet kunt "unsubscriben" van emails van werk :-)
Freddy Hurkmans
15
January
2022
Daarvoor kan je een filter in je e-mail programma instellen.
Bijvoorbeeld: als afzender gelijk is aan: bron@contact.fontys.nl, markeer het bericht dan als gelezen en verplaats het dan naar de prullenbak.
Georges Ledoux
14
January
2022
hahaha, nog nooit zo bekeken, maar ik ken het gevoel wel van het 'gefeliciteerd met je jubileum of verjaardag' op linkedin. Dat is nóg erger dan een online Greetz kaart.
Chris
14
January
2022
👍