Eindhoven,
04
februari
2021
|
14:00
Europe/Amsterdam

Door corona méér instroom studenten, Fontys groeit iets minder hard

Er startten dit studiejaar 10 procent meer eerstejaars in het hbo dan vorig jaar. Daarmee telt Nederland nu in totaal een half miljoen hbo-studenten. Bij Fontys was de groei 3,9 procent.

Ook universiteiten zien een enorme groei: 8 procent. Daar volgen nu 327.000 studenten een opleiding.

Volgens de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten, die traditioneel de definitieve cijfers van de instroom van dat studiejaar begin februari bekendmaken, komt de groei mede door de coronacrisis.

Een tussenjaar nemen is nu onaantrekkelijker Maurice Limmenvoor scholieren doordat ze bijna niet kunnen reizen. Daarnaast haalden meer scholieren hun diploma doordat er geen centraal eindexamen was. En mbo’ers konden makkelijker – voorwaardelijk - doorstromen naar het hbo.

Waarschuwing

Voorzitter Maurice Limmen van VH waarschuwt daarom ook: “Juist nu studenten grotendeels online onderwijs volgen is extra begeleiding hard nodig. Bijvoorbeeld bij studenten die hun mbo-opleiding nog niet geheel hadden afgerond. Hogescholen bieden die extra begeleiding, maar dat geeft extra druk.” 

Hij vraagt dan ook om financiële compensatie van de overheid voor hbo-instellingen om deze enorme toestroom en de bijkomende zorgen aan te kunnen.

Populaire opleidingen
Landelijk gezien zijn opleidingen waarvoor mensen hard nodig zijn populair: de zorg, onderwijs en techniek. Ook bij Fontys is dat met name bij de pabo’s terug te zien, waar de toename rond de 38 procent is. 
 

Verpleegkunde, ziet een groei van 3 procent. Fysiotherapie groeit 22 procent. Gemiddeld is er bij de technische opleidingen van Fontys een toename van 3.3 procent. 

Opvallend bij Fontys is ook de enorme toename bij het Fontys HRM en Psychologie. Zij hebben er dit studiejaar 44 procent meer studenten bij gekregen, met name voor de opleiding Toegepaste Psychologie.

Fontys een-na-grootste
In totaal heeft Fontys nu 46.125 studenten. Daarmee staat de instelling één plaats achter Hogeschool van Amsterdam die 48.634 studenten heeft en daarmee de grootste van Nederland is.

Regio-‘concurrenten’ van Fontys – Avans Hogeschool en Hogeschool Arnhem Nijmegen, stegen respectievelijk 3,8 en 7,2 procent. Avans heeft in totaal nu 35.350 studenten, de HAN 37.409. [Petra Merkx]

Lees ook: Populaire pabo’s kunnen toestroom aan en Het gevecht tegen de helden van Toegepaste Psychologie

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.