Eindhoven,
24
april
2019
|
09:51
Europe/Amsterdam

Docent? Herseningenieur!

Een tijdje terug las ik een blog op LinkedIn waarin gesteld werd dat docenten eigenlijk herseningenieurs zijn. Wat een briljante benaming! En als je de uitleg bestudeert, dan klopt het nog ook.

Een mens heeft een vaste set hersencellen in zijn hoofd. Dat zijn er niet een paar, dat zijn er miljarden. Die cellen maken connecties met elkaar op basis van ervaringen. Je hele leven lang worden er nieuwe connecties gemaakt, en vallen sommige connecties weer af. Docenten stuwen niet simpelweg kennis in het geheugen van het brein van hun studenten, maar trainen de hersencellen om middels die kennis nieuwe verbindingen tussen cellen te leggen. En daarom zijn docenten eigenlijk herseningenieurs.

Ik zie alleen maar voordelen bij deze naamswijziging:

- uit onderzoek blijkt dat enkel het woord ‘neuro’ of ‘hersenen’ goed scoort, dus ik durf wel het vermoeden uit te spreken dat een herseningenieur meer verdiend krijgt dan een docent. Dat lijkt me een handige stap in het voorkomen van extra onderwijsstakingen en het verhogen van de tevredenheid onder docenten.

- de status voor het beroep is weer helemaal terug van weggeweest. Vroeger kon je op een feestje vol trots zeggen dat je docent bent, nu krijg je zomaar de vraag of je wel goed bij je hoofd bent. Ik denk dat de term ‘herseningenieur’ de status van het beroep weer helemaal terugbrengt.

- ik kan me zomaar voorstellen dat studenten meer respect hebben voor herseningenieurs dan voor leraren. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk een andere attitude in de klas, en daarmee ook een reële kans op een beter studieresultaat.

Bij de volgende nationale onderwijsstaking moeten we niet gaan staken voor meer geld (voor zover er vanuit Fontys gestaakt werd), we moeten gaan staken voor een andere naam. Vanaf nu zijn we herseningenieurs; met een hele dikke knipoog.

Eveline van Zeeland neemt graag Fontys-gedrag onder de loep. Daarnaast is zij Associate Lector Smart Marketing & Strategie bij FHMM en auteur van Basisboek Neuromarketing.

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Wim van de Riet
26
April
2019
Neuro is geen woord, maar de vorm van het Oudgriekse νεῦρον in samenstellingen (waarbij de o van de o-stam weg kan vallen als het volgende woord met een klinker begint, zoals in neurasthenie en neuralgie in het Nederlands of νευρεπέντατος en νευρένδετος in het Oudgrieks). O, ja. Neuro is volgens de Dikke Van Dale wel een woord, namelijk: ‘denk­beel­di­ge va­lu­ta van de noor­de­lij­ke eu­ro­lan­den (na de val van de eu­ro)’. Maar dat wordt hier denk ik niet bedoeld.