COLUMN, Rens van der Vorst,
30
september
2022
|
09:30
Europe/Amsterdam

De schaakcomputer

In de 18de eeuw bouwde Wolfgang van Kempelen de Mechanische Turk. Een machine met een mechanische Oosterse pop waartegen je kon schaken. De schaakmachine versloeg beroemdheden zoals Napoleon en Benjamin Franklin. Natuurlijk was de Mechanische Turk een illusie: in de machine zat een hele kleine grootmeester.

Deze illusie bestaat 250 jaar later nog steeds. Kunstmatige intelligentie is niet kunstmatig. Er zijn miljoenen arbeiders wereldwijd die klikwerk doen om te zorgen dat de AI-systemen werken. Ze labelen, checken, controleren en krijgen betaald per klik. Het grootste platform voor klikwerkers, van Amazon, heet niet geheel toevallig: Mechanical Turk.

U kent het gevoel vast wel. Als u tijdens een CAPTCHA plaatjes van verkeersborden selecteert, doet u eigenlijk klikwerk voor Google. Maar dan gratis. Er zijn zelfs AI-bedrijven zonder AI, die stiekem steunen op duizenden klikwerkers, ergens in Bangladesh.

Fauxtomation, heet dat.

Maar, waarom vertel ik dit allemaal? Nou, vanwege de recente rel in de schaakwereld. De 19-jarige Niemann won verrassend van wereldkampioen Carlsen,  die vervolgens suggereerde dat Niemann vals had gespeeld. Anderen theoretiseerden over een handlanger, een schaakcomputer en signalen via met het internet verbonden, bij Niemann ingebrachte, vibrerende anaalkralen.

Het zou best waar kunnen zijn. Immers, computers schaken veel beter dan mensen en seksspeeltjes zijn steeds geavanceerder. Het zijn nog wel toys, maar easy zijn ze al lang niet meer. En, ook als het niet waar is, blijft het een prachtig verhaal, zeker voor technofilosofen.

Van de man in de machine naar de machine in de man.
Kippenvel krijg ik er van!

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Frans
30
September
2022
Wanneer ga je deze columns bundelen, Rens?
Rens van der Vorst
30
September
2022
Hi Frans,
in het voorjaar staat een nieuw boek op stapel. Geen bundeling (net zoals Waarom je Altijd Wilt Winnen van je Navigatiesysteem) maar iets heel anders... de inhoud van de columns komt echter wel terug.
Frans
30
September
2022
Goed om te horen. Succes met de publicatie en ik kijk er naar uit!