Eindhoven,
19
juni
2020
|
09:16
Europe/Amsterdam

Cry baby

Samen met collega’s bouw ik aan een gratis online tool die je helpt om de impact van technologie te beoordelen. De eerste productieversie staat op www.tict.io. De impacttool werd onlangs gebruikt om de corona-contact-app te analyseren. Dat werkte supergoed en trok veel aandacht. Maar je kunt de impacttool inzetten voor elke technologie zoals, bijvoorbeeld, voor een app die het huilen van een baby analyseert: Cry-Analyzer.

Cry-Analyzer werkt zoals Shazam. Maar waar Shazam liedjes herkent, is Cry-Analyzer gespecialiseerd in babyhuiltjes. Is de baby hongerig? Heeft de baby pijn? Moe? Gefrustreerd? Een aansteller? Cry-Analyzer weet het allemaal. Cry- Analyzer is namelijk kunstmatige intelligentie die ‘getraind’ is door naar miljoenen huilende baby’s te ‘luisteren’. Die app liever dan ik, zullen we maar zeggen.

Is Cry-Analyzer betrouwbaar? Hoe weet je dat? Is het wenselijk: een scherm tussen ouder en kind? Wat gebeurt er met de data? Wat als Cry-Analyzer het fout heeft? Herkent de app Aziatische babyhuiltjes? Dit soort vragen en veel meer stelt de impacttool, en dat helpt. De tool is niet normatief. Er bestaat geen goed of slecht, alleen goed of slecht doordacht. En dat draagt bij aan betere technologie.

Meestal dan.
Immers, als je zoals één student denkt dat Cry-Analyzer geen hulpmiddel is voor jonge ouders, maar een handige app om in het vliegtuig mensen met een irritant huilende baby te kunnen aanspreken: ‘Hallo, hij heeft honger, kijk maar naar mijn app! Kunstmatige intelligentie, jongen!’ ... Tsja, dan kun je zoveel vragen beantwoorden als je wilt. Het resultaat blijft om te huilen!

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van het onlangs verschenen 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatiesysteem'.  

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.