COLUMN, Rens van der Vorst,
20
januari
2023
|
09:16
Europe/Amsterdam

Bullshitters

Liegen is een vreemd eerbetoon aan de waarheid. Immers, je moet weten wat de waarheid is om te kunnen liegen. Leugenaars: ze krijgen vaak kritiek, maar ze verdienen eigenlijk ook een beetje respect. Bullshitters daarentegen zijn veel erger.

Bullshitters hebben gewoon geen enkele interesse in de waarheid. Ze spelen een heel ander spel dan leugenaars. Bullshitters zijn alleen maar geïnteresseerd in het bereiken van hun doel, en dat doen ze door zo geloofwaardig mogelijk te klinken. Soms is het waar, soms niet. Who cares?

Donald Trump, u kent hem vast nog wel (groot, fors, oranje haar) is de ultieme bullshitter. En hij heeft een nieuwe vriend: ChatGPT. Die geautomatiseerde verhalenverteller liegt ook niet, maar is ook niet geïnteresseerd in de waarheid. 

ChatGPT wil vooral zo geloofwaardig mogelijk klinken, en daar is het verrekte goed in. Als je aan ChatGPT vraagt: ‘Ben jij een bullshitter?’, antwoordt het met heel veel woorden. Daarmee probeert het niet om te misleiden, want dat kunnen machine learning modellen niet.

Yeah, right. Precies het antwoord dat een bullshitter zou geven.

ChatGPT is wél een bullshitter en wij zijn gevoelig voor bullshit. Daarom maken we ons zorgen om de impact op het onderwijs. Omdat we bullshit niet makkelijk herkennen. We trappen erin! Straks spelen studenten vals! Maar zouden we ons niet veel meer zorgen moeten maken om de manier waarop we mensen opleiden? Want, laten we eerlijk zijn, het hoger onderwijs produceert hordes bullshitters.

En hoe bijzonder is dat, als het straks ook geautomatiseerd geproduceerd kan worden?

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van onder meer 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Existentialia
20
January
2023
Het is inderdaad belangrijk om te beseffen dat de term "bullshitter" subjectief is en dat de intenties en motivaties van iemand belangrijk zijn om te bepalen of iemand een bullshitter is. Ook is het zo dat bullshitting een vaardigheid is die juist kan worden gewaardeerd en gewenst in bepaalde situaties en beroepen. Het is daarom belangrijk om mensen te leren hoe ze overtuigend kunnen communiceren en hen aan te moedigen om hun stem te laten horen. Bovendien is het belangrijk om ons niet alleen zorgen te maken over de impact van automatisering op het onderwijs, maar ook over de manier waarop we mensen opleiden om succesvol te zijn in de samenleving.
Mia Spil
20
January
2023
Dag Rens.
Wat zijn jouw stukjes altijd een verademing! Het maakt dat ik me in ieder geval minder eenzaam voel. ;-) Ik heb hier ook weer hard om moeten lachen.
Ali Odaci
20
January
2023
Mooi prikkelend stuk! Je geeft ChatGPT wel een beetje veel credit. ChatGPT zie ik als niet meer dan een mens-vriendelijke interface naar een databank. Het is in sommige gevallen voor studenten een goed alternatief voor de Google zoekmachine, bij tijden een grappige assistent zo je wilt.

De bullshit van bullshitters is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn. Mocht 't je een beetje geruststellen, als docent/coach bij Fontys doe ik m'n uiterste best geen bulshitters te produceren.
Marcel
24
January
2023
Ha Ali/Rens,
ChatGPT, en de andere language generation modellen zijn bullshitters, net mensen.. ook altijd van mening de waarheid in pacht te hebben. Altijd interessant dat we van computers verwachten dat het altijd exact naar waarheid is, of foutloos is. (Tesla's mogen niet botsen, ChatGPT moet exact kloppen. Terwijl de mens maar wat lult uit zijn nek, tegen bomen rijdt, of in slaap valt achter het stuur)

AI is niets anders dan prachtige wiskunde on steroids.

Mijn stukje bullshit:
Ali ChatGPT heeft niets gemeen met een databank. De informatie wordt gegenereerd, niet opgezocht zoals Google search.
Ieder volgend woord van de zin wordt bepaald door een algoritme (rekenregeltjes), die rekenregeltjes zijn wel gebaseerd op data uit een databank.

Maar ik vind "leren liegen" het wel een uitdagend volgend doel voor Language Generation AI, dat is weer een stukje moeilijker, het bevat dan een strategie in de tekst de gegenereerd wordt, met een doel dat niet zomaar uit de tekst te halen is.
Ondertussen ga ik het misschien wel gebruiken voor het maken van een Sensitieve Virtuele Assistent voor mensen met een anders werkend brein, om bestaande teksten beter begrijpbaar te maken, doen we er toch nog iets goeds mee.
Danny
20
January
2023
Hahaha, herkenbaar verhaal. ;)