Tilburg,
30
augustus
2018
|
17:00
Europe/Amsterdam

Bijzondere brillen bereiken Eindhoven

Fontys Hogeschool ICT heeft Europese primeur met Magic Leap One

Fontys Hogeschool ICT in Eindhoven is sinds gisteren in het bezit van de Magic Leap One. Deze ‘mixed reality’-bril is in staat om de omringende omgeving nauwkeurig te herkennen en daarop direct een virtueel laagje te projecteren. “We hebben een primeur”, zegt docent Martijn Ruissen. “De drie exemplaren die we binnenhengelden zijn de eerste in Europa.”

Hoe is FHICT aan dit innovatieve apparaat gekomen? “Tot nu toe levert producent Magic Leap de bril alleen uit aan ontwikkelaars in vijf Amerikaanse steden. Maar dankzij de goede contacten van onze hogeschool in de Verenigde Staten, konden we er toch de hand op leggen. Fijn voor ons én voor onze studenten.”

Nog niet klaar
Martijn Ruissen met de Magic Leap OneIn tegenstelling tot bijvoorbeeld Google Glass geeft de Magic Leap een zeer getrouwe adaptatie van de ruimte om je heen. “De bril herkent de werkelijkheid. Je krijgt dus direct een 3D-weergave van je eigen kantoor of keuken. Daarbij zijn ook de virtuele toevoegingen die je maakt beter dan bij andere brillen.”
De realistische weergave ontstaat omdat de gebruikte techniek objecten niet ‘plat’ op een scherm plaatst, maar in staat is om beelden direct op het oog te projecteren, wat alles ‘echter’ maakt.

Onder ingewijden zijn de verwachtingen rond de bril ‒ die augmented en virtual reality naadloos combineert ‒ al langere tijd hooggespannen. “Magic Leap kondigde zes jaar geleden de komst van dit apparaat aan. Inmiddels is duidelijk dat de huidige versie (nog) niet klaar is voor de consumentenmarkt.”
Naar verwachting ligt de Magic Leap pas over twee à drie jaar in de winkel. De huidige versie laat volgens Ruissen echter al goed zien in welke richting de techniek zich beweegt.

Realistisch
Hoe gaat FHICT deze bril gebruiken in het onderwijs? “Gisteren ging hij al van hand tot hand bij de kick off met tweedejaars. Het is mooi dat zij meteen het innovatieve en prikkelende karakter ervan ervaren, en zien wat deze bril toevoegt aan bijvoorbeeld een standaard virtual reality-bril.”
Ruissen denkt dat de Magic Leap straks allerlei nieuwe perspectieven opent in vakgebieden als de architectuur en decorbouw. “Het geeft een zeer realistisch beeld van hoe een afgerond gebouw of object eruit komt te zien. Zodoende kunnen we straks een optimale 3D-beleving bieden, vooral als we onze drie exemplaren aan elkaar koppelen.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]