COLUMN, Rens van der Vorst,
22
oktober
2021
|
09:40
Europe/Amsterdam

Apps voor aristocraten

Huize van der Vorst op een regenachtige zondagmiddag. De heer des huizes ligt lui op de bank. Een hand losjes in de broekband van een Napoli-trainingspak. Op TV een voetbalwedstrijd. Op de aanrecht een lege zak chips. De heer des huizes belt zijn 14-jarige zoon, die op zijn kamer zit te studeren/Netflixen.

‘Dirk, ga eens chips halen bij de Appie.’
‘Die is gek.’
‘Ik betaal ervoor.’
‘Hoeveel?’
‘1 euro 80.’
‘Ja, dàààg.’

Het moge duidelijk zijn, de zoon is nog géén flits-bezorgdienst. Die bezorgen immers voor €1,80 binnen 10 minuten. Als zondagmiddagbankligger ben ik enthousiast. Als technofilosoof helemaal niet. Flits-bezorgdiensten openen namelijk de deur naar ‘Downtown-Abbey-Denken’. Denken dat je het verdient om bediend te worden. Immers, bezorgers, zeker natgeregende, zijn toch een soort bedienden. Mensen die je kunt negeren. Onderdelen van de service.

Ik voorspel daarom een toekomst met meer van dit soort apps. Eentje waarmee je iemand kunt oproepen die je vuilcontainer buitenzet. Of je WC komt schoonmaken. Je vaatwasser leegruimen. Zodat jij energie overhoudt om elektrisch naar de sportschool te fietsen.

Ik zeg soms tegen ondernemende studenten dat écht succesvolle technologiebedrijven oplossingen aanbieden voor dingen die geen probleem zijn, maar dat geldt zeker niet voor flits-bezorgdiensten. Die lossen een écht probleem op, namelijk dat veel mensen zich machteloos voelen. Flits-bezorgdiensten leveren apps voor aristocraten. Met twee swipes stuur je iemand de stromende regen in met een pak yoghurt. Ook als je helemaal geen yoghurt nodig hebt.

Flits-bezorgdiensten bezorgen boodschappen, zeker, maar ze bezorgen vooral een gevoel van macht.

Rens van der Vorst is technofilosoof, hoofd IT Innovatie bij Fontys en auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef.

Reacties 1 - 4 (4)
Bedankt voor uw bericht.
Inge van de Vorst
23
October
2021
Opnieuw zeer treffend Rens. Wat een vervelend trekje van de mens is dat toch, dat streven naar macht en dan naar beneden trappen. Doet me denken aan de tijd dat ik au pair was en het vriendje van de dochter des huizes dacht dat ie op mijn net-gedweilde vloer wel even expres wat sigarettenas kon laten vallen. Hij overschatte zijn macht een beetje.
Sebas
22
October
2021
Hey Rens!

Ik moest meteen hieraan denken: https://www.wired.com/story/im-a-lyft-driver-my-passengers-act-like-im-part-of-the-app/ Mensen worden als verlengde van de app gezien in plaats van een echt mens van vlees en bloed. Door de meeste 'users' worden Lyft chauffeurs niet gezien, maar gelukkig(?) zijn er ook nog aristocraten zoals jij.
Annet Goltstein
22
October
2021
Dank voor deze beeldende beschrijving, ik voel me ineens heel machtig ;-).

Heel andere vraag; waarom is het alleen mogelijk om deze column via Social Media kanalen te delen? Kan er ook een knopje 'mail' komen zodat ik 'targetted' kan delen?
Paul Aretz
22
October
2021
Mooie reflectie, Rens. Doet me ook denken aan een stuk songtekst uit een nummer van Pain of Salvation:

I mean, first we pay for fast-food that will make us all fat and tired.
So then we pay for elevators, so we won't have to climb the three stairs up to our apartments.
Then we buy freaking stairmaster™ machines
So we can burn away while watching someone make real food on TV.

And now you think maybe you should see a shrink,
Help you feel alive again - yeah, that's a plan!
Just tell us who to pay.