COLUMN, Rens van der Vorst,
14
april
2022
|
09:34
Europe/Amsterdam

Alles blijft hetzelfde

Onlangs nam ik afscheid van mijn collega IT-managers van andere hogescholen. In mijn toespraak constateerde ik dat in al die jaren onze dienstverlening amper is veranderd. Oké, toen ik begon was er geen WIFI of apps en de namen zijn anders (N@tschool werd Canvas), maar verder is alles hetzelfde.

Best teleurstellend in een snel veranderende wereld.

Dat komt, babbelde ik vrolijk, omdat onderwijs zelf amper verandert. Zoom een beetje uit en wat zie je? Gebouwen, toetsen, docenten, stages, semesters, diploma’s. Allemaal hetzelfde en daarvoor zijn volgens mij vier redenen.

Eén: een dwingende noodzaak ontbreekt. De wereld verandert supersnel dankzij mensen met een opleiding. Als het onderwijs mensen moet opleiden, die de wereld helpen te veranderen, dan doen we dat verrekte goed.

Twee: een dwingende noodzaak ontbreekt. Scholen komen niet in de problemen omdat ze niet innovatief genoeg zijn. Ze komen in de problemen als ze de regels niet volgen.

Drie: technologie versterkt wat er al is. Voeg technologie toe aan onderwijs en er wordt vooral meer geouwehoerd. Of heeft u het al rustiger dankzij MS-teams?

Vier: IT-vernieuwingsprojecten slaan de plank vaak mis. Ze zijn gericht op leren, maar onderwijs draait om certificeren.

Dus, concludeerde ik, jullie mogen als IT-manager best geloven dat jullie bijdragen aan nieuw en beter onderwijs, maar het is niet waar.

Ze keken beteuterd, maar dat was niet nodig, zei ik. Het wordt er alleen maar leuker van. Ik geloof bijvoorbeeld ook niet in de Paashaas, maar zondag ga ik toch weer fanatiek eieren zoeken.

Fijne Pasen!

Rens van der Vorst is technofilosoof, werkt bij Fontys Hogescholen ICT en Engineering en is auteur van 'Waarom je altijd wilt winnen van je navigatieysteem'. Lees hier de eerdere columns die hij voor Bron schreef. 

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.