door Marten van de Wier,
22
maart
2018
|
19:49
Europe/Amsterdam

Witte rook: er is een nieuwe cao

De vakbonden en de Vereniging Hogescholen hebben een akkoord bereikt over een nieuwe, tweejarige cao. Dat maakte vakbond AOb donderdagavond bekend. Het salaris gaat de komende twee jaar in twee stappen omhoog met in totaal 4,9 procent.

De AOb beweert daarnaast dat flexwerk in het hoger onderwijs met deze cao wordt teruggedrongen. Volgens de vakbond wordt vast werk het uitgangspunt, en worden tijdelijke contracten beperkt tot ‘piek en ziek’ en tijdelijke projecten – dat laatste met instemming van de medezeggenschapsraad, om externe inhuur te verminderen. Ook gaan de hogescholen flexwerkers hetzelfde betalen als vaste krachten, waardoor flex duurder wordt.

Een andere afspraak is, volgens de AOb, dat medewerkers twee keer een ‘zomerbonus’ van 400 euro ontvangen.

De Vereniging Hogescholen bevestigt dat en beaamt dat de loonstijging in totaal 4,9 procent bedraagt. Volgens de Vereniging Hogescholen ligt het flexwerk-onderdeel echter genuanceerder, maar woordvoerder Marjolein Schooleman wil verder niet op de inhoud reageren voor vrijdag. “We zijn niet blij dat het bericht al naar buiten komt. We hadden afgesproken met alle partijen met een gezamenlijke verklaring te komen.”

UPDATE 23 maart: Lees hier het bericht dat de Vereniging Hogescholen samen met de bonden vandaag naar buiten bracht.

Behoorlijke stijging
De huidige cao loopt nog een maand extra door, tot eind april. Die tijd gebruiken de partijen om het akkoord aan hun achterban voor te leggen. De AOb doet dat met vertrouwen. “Dit is een heel behoorlijke loonstijging”, stelt onderhandelaar Douwe van der Zweep in het persbericht. “In deze cao worden bovendien harde noten gekraakt over flexibele arbeid. Ik verwacht dat het aantal flexibele contracten met deze afspraken de komende jaren echt gaat afnemen in het hbo.”

Eerder deze week hielden de partijen zich nog op de vlakte over het moment waarop het akkoord rond zou zijn. Juist op het punt van tijdelijk en flexwerk, waarvan AOb en de Vereniging Hogescholen nu dus een afwijkende lezing hebben, waren toen nog harde noten te kraken, zei Hans Bakker van de hogescholenclub toen tegen Bron.

Het persbericht van de vakbond is hier te lezen.