Eindhoven,
04
maart
2020
|
10:06
Europe/Amsterdam

Waar zijn de vaders bij seksuele voorlichting?

91 procent van de vaders vindt de seksuele opvoeding vooral een taak van de moeder. Dat blijkt uit onderzoek, maar het is ook gewoon de praktijk, zegt Fontys-onderzoeker Dilana Schaafsma. Tijdens de ‘Maand van de leuke seks’, die zij mede organiseert, wordt dit aan de kaak gesteld bij de lezing ‘Waar zijn de mannen?’.

Alsof ze een vooruitziende blik had: voor deze bijeenkomst maandag 9 maart bij Fontys Hogeschool Pedagogiek (FHP) in Eindhoven hebben zich pas drie mannen aangemeld. “Het is inherent aan het thema, maar Dilana Schaafsmageeft tegelijk aan hoe belangrijk dat is”, aldus Schaafsma.

Zij is bij FHP associate lector van het lectoraat ‘Opvoeden voor de toekomst’. Daarbinnen verzorgt Schaafsma de programmalijn ‘Gezond seksueel opgroeien’. Zo’n tien jaar doet ze nu onderzoek naar seksualiteit.

Ook weer zoiets: seksuologen en onderzoekers op het gebied van seksuele gezondheid zijn vaak vrouwen. Hoe komt dat? “Ja, dat is dus dé vraag”, kaatst ze de bal terug. Maar ze heeft er wel degelijk een theorie over.

Vrouwelijke sector
“Dit thema speelt zich af in een behoorlijk vrouwelijke sector: onderwijs, jeugdzorg, gehandicaptenzorg. Bij onze opleiding is meer dan 90 procent van de studenten vrouw. Daarnaast is de moeder nog vaak ‘hoofd opvoeding’.”

Dat lijkt achterhaald, maar het zijn volgens Schaafsma nog altijd de moeders die het meeste doen als het om opvoeden gaat.

“Het zijn de vrouwen die minder gaan werken en de meeste zorgtaken hebben. Zelfs als beide partners fulltime werken. Dat heeft te maken met de rolmodellen en opvoeding die ze zelf hebben gehad.” Het duurt volgens haar misschien nog een of twee generaties voordat dit enigszins gelijk is getrokken.

Een andere theorie van haar is dat seksuele voorlichting voor de vrouw belangrijker is. Als het misgaat, bijvoorbeeld met een ongewenste zwangerschap, zijn de consequenties voor de vrouw veel groter dan voor de man.

Sex Education
Voor mannen die wel graag voorlichting willen geven maar niet weten hoe dit aan te pakken, heeft ze een tip: bekijk samen met je puber de Netflix-serie Sex Education. “En als je kind dat gênant vindt, dan kijkt het die desnoods maar alleen. Er komen interessante thema’s voorbij rondom Scene uit Sex Educationprettige seks, masturbatie en seksuele diversiteit.”

Wie helemaal aan wil sluiten bij de belevingswereld van het jonge kind: er zijn ook vloggers die het over seksualiteit hebben. Is voorlichting eigenlijk wel nodig, als je kroost alle informatie ook van internet of sociale media af kan halen?

Schaafsma: “Dat klopt, maar er staat ook heel veel rotzooi op het internet. Ik denk dat je als ouder de taak hebt om je kind daarin wegwijs te maken.”

Aanmelden voor de lezing kan hier.

Seksueel misbruik
De ‘Maand van de leuke seks’ is inmiddels toe aan het derde jaar. Het is een initiatief dat Schaafsma nam met enkele collega’s uit het werkveld, binnen de coöperatie Fabriek69.

“Alle aandacht in de media en onderzoeken ging destijds uit naar negatieve zaken, zoals seksueel misbruik. Dat is zeker een belangrijk thema, maar wij willen laten zien dat seks ook genoeg leuke kanten heeft.”

Evenals vorig jaar heeft de associate lector dit jaar Fontys-collega’s bij enkele presentaties betrokken. Zo is er op dinsdag 17 maart een lezing om seksuele diversiteit bespreekbaar te maken.

Twee docenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek, Judith Rijnbende en Luisa Decker, geven hun visie op dit onderwerp. Meer informatie vind je hier. [Tim Durlinger]

Reacties 1 - 6 (6)
Bedankt voor uw bericht.
Enriquez Sanchez
04
August
2021
Ik merk dat seksuele opvoeding kan verschillen per cultuur of werelddelen!
Ik ben een Braziliaan man van 39 jaar met Portugees en Afrikaanse bloed. Dat kwam door de slavernij en import uit centraal Afrika rond 1630.
Nederlandse ouders praten terughoudend verlegen en schromen over seksuele voorlichting . En seksualiteit ook meer prive houden ook hun blote lijven niet aan iedereen tonen. De Hollandse naturisten en nudisten zijn hier dan een uitzondering op. Terwijl in de jaren 70 flower power tijd drugs sex en Rock de hippies het tegenovergestelde was.


Brazilië een macho cultuur waar vrije seks en het sekstoerisme met elkaar verbonden zijn. Waar 'poly love' heerst met meerdere partners geslachtsgemeenschap hebben, naast de Katholieke kerk invloeden van monogamie en trouw.

Braziliaanse mensen genieten dagelijks van het frequent consumeren van de coitus. Ze praten er ook met familie, kennissenkring en hun kinderen open erover de normaalste zaak. In de kleine huisjes is er weinig privacy of ruimte voor schaamte. Meisjes zien dat hun ouders in bed bloot op elkaar liggen en naakt vrijen. De vragen 'wat doen jullie' komen wel daarna en worden door pappa en mamma eerlijk beantwoord. Dus ze zien en weten echt hoe babies precies gemaakt worden! Niet alleen dus vertellen van het bloemetjes en bijtjes verhaal.Ze worden ook voorgelicht om niet zwanger te geraken. Een gemiddelde Braziliaanse tiener hebben seks met elkaar tussen 13-16 jaar!

Braziliaanse straatjongens krijgen seksueel voorlichting bij een voetbalclubje in een armoedige dorp. Ze kunnen ook daar Condooms gratis krijgen. De trainer speelt ook dus als vervangende vader en vertrouwens persoon. Het is hier in Nederland niet gewenst qua regels openbare schennis van de zedelijkheid.. maar bij het douchen bijvoorbeeld laten oudere jongens de junioren 13+ gewoon hun harde erectie zien aan de pupillen 7+. Dit is haantjes macho 'leergedrag' en het imponeren van hun grotere penis versus nog kleine slappe piemeltje. Ook masturberen ze openlijk tot het ejaculeren de zaadlozing. Dit om de vruchtbaarheid en potentie te showen. De trainer weet hiervan zijn en houd een oogje in het zeil. Dus jonge jongens weten in de praktijk hoe het mannelijk lichaam eruit ziet en waarvoor je penis ook kan dienen dan alleen plassen. Maar het genot van het orgasme, het plezier van seks en het versieren van meiden zit in ons DNA genen. Waar natuurlijk ook plaats is voor de minderheid homo en bi seksuelen en lesbiennes!


Janno
30
July
2021
Ik denk dat veel mannen seksuele voorlichting het liever aan de vrouw overlaten.
Die zijn ook serieuzer erin en wij mannen doen het vaak af met grapjes bij jongens als gaan met die banaan en de slagroom spuit erin !
Het hebben erover met het andere geslacht hun dochter maakt het meer een taboesfeer of valse schaamte. Daar ze bij een beladen onderwerp als bv masturbatie of orgasmes het aan hun partner maar overlaten.

Mischien speelt ook de angst om beschuldig te worden van seksueel misbruik als dochterlief iets vertelt aan iemand of op school als.. Pappa heeft me geleerd hoe ik moet vingeren! Als moeder ben je eigenlijk nooit verdacht dus.

Eigenlijk heb ik me daarover nooit zorgen om gemaakt. Als je relatie met je dochter niet seksueel is is er niks aan de hand. Toen ik een nieuwe relatie had kwam de dochter 12 jaar wel eens in het weekend bij mij in bed slapen. Haar moeder had om en om de week nachtdienst. Ik slaap altijd naakt en ja ze ziet automatisch dan ook mijn geslachtsdeel. In de puberteit zijn meisjes nieuwsgierig over seks. Ze vroeg dan een keer of het pijn deed als ik mijn penis in haar moeders kutje deed en gaat bewegen. Ik zei eerlijk dat mamma het juist heerlijk vond en nat werd van onder. Ik vroeg op mijn beurt waarom vraag je dat nu? Ze giechelde ik zag laatst dat jullie aan het doen waren. De slaapkamer deur was gewoon open en mamma was zo aan het kreunen. Ik zei juist dat is genieten van fijne seks en dan maken mensen geluiden bij het vrijen !
Vincent
26
July
2021
Het ligt ook vaak aan de opvoeding die jezelf had gekregen en of hoe je zelf staat in het leven over seksualiteit! Ik zelf vader 39 jaar en mijn vrouw 41 jaar zijn altijd vrij openbaar en open tegen onze 3 kinderen 10, 14 en 16 jaar. Mischien is onze oosterse filosofie geniet van je lichaam, leven en liefde met een voorkeur naar bloot naturisme. De moderne Adam & Eva pappa en mamma zijn wij! . Nee.. bij ons is er geen schaamte slaapkamer deuren zijn niet op slot maar staan half open ook voor een beetje privacy. Ja.. we lopen allemaal wel eens thuis in ons blootje of de sauna wellness.

Interessant dat juist naaktheid in huis meer vragen geeft,.. dan wanneer je meer in kleding rondloopt en een taboesfeer heerst. Vaders horen zeker hun zonen seksuele opvoeding te geven. Dat maakt het makkelijker om als mannen onder elkaar over alles te hebben. Als een moeder over een natte droom begint of ochtend erectie dat geeft meer verlegenheid of terughoudendheid bij jongens. En begin met seks voorlichting als ze het nodig hebben en past de inhoud aan de leeftijd aan.

Onze middelste zoon bv 14 jaar is er vroeg bij met de puberteit en is nu vol in biologische bloei. Met 11 jaar zijn eerste zaadlozing al, zijn piemeltje uitgegroeid nu tot een volwassen formaat van een man. Hij heeft al lichte baardgroei en is een mooie lange jongen aan het worden 1m 80 met schoenmaat 45! Hij loopt schaamteloos vaak zeker in de zomermaanden naakt ook in onze tuin. We praten vader en zoon over Masturberen, lengte penis, Condooms, seks met meisjes etc.. thema's die hem maar ook mij interesseren. Nu hij pas een vriendinnetje heeft had hij een vraag of meisjes 'pijpen' lekker vinden en of ze sperma ook inslikken. Daar open en eerlijk een antwoord gegeven niets gaat mij te ver. En ik kreeg ook feedback erover.. Ze deed het bij mij ze vond het niet vies.

Dus hier een pappa die seksuele voorlichting best spannend en leuk eraan vindt.


Inge van de Vorst
06
March
2020
Wat een waardevolle actie.
Waar en hoe laat is deze bijeenkomst?
En is deze ook toegankelijk voor mensen buiten Fontys? Dan deel ik hem met liefde in mijn netwerk.
Inge
06
March
2020
Na wat googlen gevonden: maandag as van 18-20.30u in De Lismortel 25 Eindhoven
Dilana Schaafsma
07
March
2020
De avond is voor iedereen. Je bent van harte welkom! Het bericht bevat een aanmeld link.
Aebele Kluwer
04
March
2020
Ik denk dat mannen schitteren in afwezigheid omdat ze het dood eng vinden. Ze zijn niet gewend om op een open en kwetsbare manier over hun eigen seksualiteit te praten en te denken. Seks is iets dat je even tevoorschijn haalt als het bedlampje uit is. En daarna gauw weer opbergt. Seks is voor mannen geen integraal onderdeel van wie ze zijn en het leven. Mannen is geleerd dat hun seksualiteit niet deugd, agressief, grensoverschrijdend en wat niet al is. Sommige mannen hebben geleerd hun eigen seksualiteit weg te moffelen anderen schreeuwen erover heen. In beide gevallen komt hun seksualiteit niet op een gezonde manier naar buiten. Met alle gevolgen van dien.
DIlana Schaafsma
04
March
2020
Je noemt hele herkenbare dingen. Mijn ervaring is dat meisjes de boodschap meekrijgen 'pas op, ga niet alleen naar huis' (mogelijk slachtoffer) en jongens 'pas op, ga niet over iemands grenzen heen' (potentiële dader). Beide boodschappen worden gegeven vanuit een negatief invalshoek. Daarnaast, heb ik heb het idee dat meisjes al op jongere leeftijd serieus praten over dit soort thema's, bij jongens zie je heel vaak stoer praat. Het is heel tegenstrijdig, mannen durven wellicht niet kwetsbaar te zijn, maar zijn tegelijkertijd heel kwetsbaar (angst voor beschuldigingen misbruik).
Marco Tieleman
07
March
2020
Dag Aebele,

Ik vind de generalisatie die je hier poneert best heftig, en tegelijkertijd herken ik ook delen van wat je schrijft. Ik denk echter door het zo stevig neer te zetten dat het ook rolbevestigend werkt en dat daarmee het verlangen van mannen om het anders te doen weinig voedingsbodem krijgt in dit draadje. Daar lijkt me het artikel wel toe bedoeld.

Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat er echt wel een flinke groep mannen is die zich bewust is van zijn eigen seksualiteit, daarin onderzoekend is en kinderen begeleidt in hoe je je eigen seksualiteit vorm kunt geven.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het open spreken over seksualiteit met (eigen) kinderen in het bijzijn van anderen soms verrassende reacties oproept. Daarin merk ik dat (een deel van de vrouwen en (!) mannen) in onze maatschappij het ook spannend vindt als een man dat met schone intenties doet.

Mag ik alle vrouwen die dit artikel lezen vragen hun eigen man te betrekken bij deze gezamenlijke taak? En alle mannen oproepen dit eens te bespreken met hun peers om zo woorden te vinden en bedding te kunnen gaan bieden aan hun eigen zonen en dochters.

Groet,

Marco Tieleman
https://www.coachingrotterdam.nl
You Wang
04
March
2020
It reminds me the movie “ call me by your name”, there is a great scene regarding “ a father’s sexual education talk to his son”, it was touching and inspirational.