Eindhoven,
31
augustus
2023
|
09:25
Europe/Amsterdam

Vrijwillige vertrekpremie voor opgeven baan voor collega

Fontysmedewerkers die in aanmerking willen komen voor een vrijwillige vertrekpremie kunnen hun baan ter beschikking stellen aan een boventallige medewerker van de onlangs opgeheven mediatheken. “Elke plek die we kunnen bieden aan iemand die anders gedwongen afscheid zou moeten nemen is er een”, aldus Frans Möhring, directeur van de dienst Personeel & Organisatie. 

De maatregel staat bekend als de remplaçantenregeling en is opgenomen in het sociaal plan van de transitie dienstverlening mediatheken. De regeling is al ingegaan en alle medewerkers van Fontys kunnen er tot 1 juli 2024 gebruik van maken. De regeling vervalt automatisch als er geen medewerkers meer te herplaatsen zijn. 

Frans MöhringAanleiding voor de regeling is het bestuursbesluit om de mediatheken op te heffen en te digitaliseren. “Bij het afbouwen van de mediatheken verliest een aantal collega’s hun werk. Voor sommigen is vergelijkbaar werk op een andere plek in de nieuwe organisatie beschikbaar, voor anderen geldt dat niet. Die laatste medewerkers zitten dus zonder werk en als ze geen andere baan vinden binnen Fontys worden ze uiteindelijk ontslagen”, licht Möhring toe.

De remplaçantenregeling richt zich op medewerkers op andere plekken - dus ook buiten de mediatheken - die hun baan bij Fontys wel zouden willen opgeven, zodat een collega die met ontslag bedreigd wordt hierop kan worden aangenomen en kan blijven. Zo’n remplaçant - degene die plaatsmaakt - krijgt dan een vergoeding. Die kan volgens Möhring best oplopen. “Tot maximaal tweemaal de wettelijke transitievergoeding. De hoogte daarvan hangt af van je salaris en dienstjaren.”

Haken en ogen
Er zitten wel wat haken en ogen aan de remplaçantenregeling, stelt de directeur. “In de praktijk is het nog best ingewikkeld, omdat de vergoeding alleen geldt als de betreffende mediatheekmedewerker ook echt geschikt is voor het werk dat vrijkomt en dezelfde arbeidsomvang heeft. Je moet een vast contract hebben en volledig arbeidsgeschikt zijn. In essentie gaat het erom dat we mensen die toch al wilden stoppen financieel belonen als hierdoor een collega van wie het werk ophoudt, kan blijven.”

De remplaçantenregeling is een van de vele instrumenten die Fontys inzet voor de voormalige mediatheekmedewerkers. Er zijn in theorie ruim dertig mensen voor wie een passende oplossing wordt gezocht. “Een aantal van hen heeft al aangegeven van de eigen vertrekregeling gebruik te willen maken”, weet Möhring. “Zij hebben dus geen belangstelling voor de remplaçantenregeling en vallen af. Anderen zullen naar verwachting zelf een plek vinden binnen of buiten Fontys, al dan niet geholpen door de ondersteuning die Fontys daarvoor biedt.”

Handjevol
Hoeveel voormalige mediatheekmedewerkers met de regeling geholpen zullen zijn, vindt Möhring moeilijk in te schatten. “Bij eerdere reorganisaties, zoals bij Fontys Fydes en FHKE, is ook een remplaçantenregeling ingezet. In beide gevallen is een aantal medewerkers op deze manier aan een nieuwe baan geholpen. Zelf denk ik dat we maar een handjevol medewerkers zo aan nieuw werk kunnen helpen, maar elke plek die we kunnen bieden voor iemand die anders gedwongen afscheid zou moeten nemen is er een. En dat is het waard.” [Marieke Verbiesen]

Boilerplate

Heb je interesse in de remplacantenregeling? Mail dan naar: transitie-mediatheken@fontys.nl.

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.