Eindhoven,
03
oktober
2023
|
16:37
Europe/Amsterdam

Vooral instellingen met veel Oekraïense vluchtelingstudenten stopten steun

Universiteiten en hogescholen met de grootste aantallen Oekraïense vluchtelingstudenten geven vaak geen korting meer aan de nieuwe eerstejaars uit het land. Grote uitzondering is de Haagse Hogeschool.

Toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel gaven de meeste universiteiten en hogescholen nieuwe Oekraïense vluchtelingstudenten korting op hun collegegeld. Ze mochten hetzelfde tarief betalen als de Nederlandse studenten.

Eigenlijk moeten studenten van buiten de ‘Europese Economische Ruimte’ (EER) jaarlijks vele duizenden euro’s aan ‘instellingscollegegeld’ betalen. Het inmiddels gevallen kabinet wil de studie van Oekraïense vluchtelingstudenten niet structureel gaan bekostigen. Dus stopten veel instellingen dit jaar weer met de korting. Fontys deed dat ook.

Vooral bij hogescholen en universiteiten waar veel Oekraïense vluchtelingen studeren - zoals Fontys - is de hand op de knip gegaan. De Haagse Hogeschool is een opvallende uitzondering. 

Maandag stuurde minister Dijkgraaf een overzicht naar de Tweede Kamer van het aantal Oekraïense studenten per instelling. Het zijn er 1.247 in totaal, blijkt uit voorlopige tellingen.

image006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image005

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korting
De studenten die vorig jaar al waren ingeschreven mogen hun opleiding voortzetten tegen het gereduceerde tarief, hebben de instellingen gezamenlijk besloten. Ze betalen evenveel als Nederlandse studenten. Maar voor de nieuwe Oekraïense eerstejaars geldt dat dus niet altijd.

Nieuw kabinet
Eerder riep Dijkgraaf de instellingen op om de Oekraïners te blijven steunen, ook al maakt zijn ministerie er geen geld voor vrij. “Ik laat dit over aan een nieuw kabinet”, herhaalt hij in de antwoorden aan GroenLinks.  [HOP]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.