Eindhoven,
24
augustus
2023
|
09:57
Europe/Amsterdam

Fontys stopt met korting collegegeld Oekraïense studenten

Aan veel hogescholen komt er een einde aan de korting op het collegegeld voor Oekraïense vluchtelingstudenten, blijkt uit een steekproef. Ook Fontys stopt met de regeling voor nieuwe Oekraïense studenten.

Toen Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel gaven de meeste universiteiten en hogescholen nieuwe Oekraïense vluchtelingstudenten duizenden euro’s korting op hun collegegeld. Maar de instellingen moesten die korting uit eigen zak vergoeden: het inmiddels gevallen kabinet wil de studie van deze vluchtelingstudenten niet bekostigen.

Veel instellingen vinden dat nu te duur. Een inventarisatie onder 15 van de 38 hogescholen leert dat zeven daarvan het komend collegejaar opnieuw het wettelijke collegegeldtarief van 2.314 euro vragen aan gevluchte Oekraïense eerstejaarsstudenten. Fontys draait de regeling voor nieuwe studenten uit het oorlogsgebied echter terug. De zittende studenten uit Oekraïne blijven het verlaagd tarief betalen, dus de wettelijke 2.314 euro die ook geldt voor Nederlandse studenten. Maar nieuwe Oekraïense studenten moeten rekening houden met een bedrag van rond de 8.000 euro.

Kosten voor instellingen
Volgens José Theulen, directeur van de dienst Studentvoorzieningen, is dat besluit genomen na het bindingsbesluit van de Vereniging Hogescholen. “Vorig jaar heeft de Vereniging Hogescholen rondgevraagd of de instellingen de regeling voor Oekraïense studenten in stand houden. De overheid vergoedt niets, dus de kosten die met deze collegegeldkortingen gepaard gaan komen bij de hogescholen zelf te liggen. Daarom is afgesproken de studenten die al studeren en gebruikmaken van de regeling, tegen een goedkoper tarief te laten studeren. Zij waren er al en mogen hun studie dus ook op deze manier afmaken.”

Voor de nieuwe lichting Oekraïense aanmelders is de situatie volgens Theulen echter anders. “Er is nu geen sprake meer van overmacht, wat de Oekraïners plaatst in een vergelijkbare situatie met studenten uit andere landen met langlopende conflicten, zoals Syrië. We zouden een korting voor Oekraïense studenten niet meer kunnen verantwoorden tegenover studenten uit andere conflictlanden.”

Zittende en nieuwe studenten
Fontys kent komend studiejaar 65 Oekraïense studenten. Dat is met een slag om de arm, omdat de aanmeldingen nog lopen tot 1 september. Van de 65 studenten zijn 56 studenten zittend en komen er 9 nieuwe bij.  Mochten de eerstejaars te weinig geld hebben en toch willen studeren, dan kunnen ze alsnog aankloppen bij de stichting voor vluchtelingstudenten UAF. De stichting kreeg voor dit collegejaar al tientallen aanvragen van Oekraïense vluchtelingen binnen, aldus een woordvoerder. “Waar mogelijk proberen wij ze te ondersteunen, maar we hebben beperkte middelen.”

Vluchtelingstudenten uit Oekraïne zonder Oekraïense nationaliteit hebben al helemaal weinig kans. Als deze zogenoemde ‘derdelanders’ geen verblijfsvergunning krijgen moeten ze Nederland verlaten. [HOP/Noëlle van den Berg]

Boilerplate

Voor de inventarisatie heeft het HOP hogescholen benaderd, hun sites bekeken of zich gebaseerd op eerdere berichtgeving. Uit de steekproef komt naar voren dat Windesheim, BUas, ArtEZ, Fontys, Hanzehogeschool, Saxion, Hogeschool van Amsterdam en de HAN komend studiejaar geen korting geven aan de eerstejaars vluchtelingstudenten uit Oekraïne. Avans, InHolland De Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Wittenborg, Hogeschool Utrecht en de HZ hanteren wel een verlaagd tarief. Andere hogescholen zijn wel benaderd maar konden nog geen antwoord geven. 

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.