Eindhoven,
04
juli
2023
|
10:22
Europe/Amsterdam

Vertrekkend bestuurder Hans Nederlof: 'Fontys staat op een kantelmoment'

Na negen jaar vertrekt Hans Nederlof, lid van het college van bestuur, bij Fontys. Na de zomer begint hij in een soortgelijke functie bij de Haagse Hogeschool. Nederlof was een jaar interim-manager en vervolgens bestuurslid met onder meer de portefeuilles huisvesting, financiën, personeel en digitalisering. Een afscheidsinterview met een terugblik en een vooruitblik. 

Zou je bij Fontys zijn gebleven als dat maximum van twee maal vier jaar niet had gegolden voor jou als bestuurder?

“Oeh…. Dat is een moeilijke…” 
Lange stilte.
“Misschien wel. Maar de organisatie moet ook blij zijn met mij.”

Is zij dat niet dan?

“Nou, iedereen heeft een houdbaarheidsdatum. Al heb je dat zelf meestal niet zo in de gaten. En ik vind het ook wel gezond om te vertrekken. Als ik zou zijn gebleven zou dat ook een moment zijn geweest om te gaan ‘hercontracteren’, opnieuw te bepalen wat de koers en taken zijn. Want we staan wel op een kantelmoment. Van groei naar krimp, de digitalisering, noem maar op.”

Is dat de uitdaging: dat alles in een razendsnel tempo verandert?

“Ja. Maar ik heb ook regelmatig gezegd dat de buitenwereld nog veel sneller gaat dan wij. In mijn periode hier hebben we een strategische programmaportefeuille opgezet om daar bij aan te haken. Dat resulteerde in een portfolio waardoor de hele Fontysorganisatie piept en kraakt. En dat is ook iets waar je rekening mee moet houden, met wat de organisatie aankan en de bedrijfscultuur. Je kunt niet als een olifant door de porseleinkast gaan.”

Ondertussen is er toch wel het nodige veranderd in die acht jaar. Waar kijk je met de meeste voldoening op terug?

De gebouwen waarin ICT in Eindhoven (foto) en Tilburg zijn gehuisvest zijn slechts enkele onderdelen van het huisvestingsprogramma dat onder Nederlof werd gerealiseerd.“Allereerst op het huisvestingsprogramma ter waarde van 250 miljoen euro dat we volledig hebben volbracht. En zonder majeure oprispingen of budgetoverschrijdingen. Ik ben echt heel trots dat we dat met zijn allen voor elkaar hebben gekregen in een tijd van corona, oorlog, materialen- en mensentekorten en allerlei andere obstakels. Ik ben echt heel trots op de mensen van de dienst huisvesting en facilitair en op de aannemers.

Daarnaast toch wel het digitaliseringsvraagstuk. Van boekhouding tot leeromgeving, we zijn heel ver gekomen in de digitalisering binnen Fontys. Zo ver dat ik met enige regelmaat van onderwijsmensen van elders te horen krijg dat zij jaloers zijn op wat wij hier hebben gedaan. Bij die digitalisering ligt ook wel echt mijn passie. Veel meer dan bij financiën, terwijl ik toch uit die hoek kom en het zeker niet minder belangrijk is.”

Waar heb je slapeloze nachten van gehad als het om Fontys ging?

“Soms om kleine dingen. Zoals het afscheid moeten nemen van mensen die we moesten laten gaan. Maar ik heb ook wel wakker gelegen van die digitalisering. Dat ik lag te malen over hoe we die kar in godsnaam uit de modder moesten trekken.

Daarnaast uiteraard van die hele corona-toestand. Moest je ineens 5000 mensen besturen vanachter een beeldschermpje. Dat heeft me wel gepakt, ik had er na een aantal maanden een heel vervelend gevoel bij. Op een bepaald moment ging ik me ook echt zorgen maken over de medewerkers, de studenten. Hoe sommigen misschien thuis zaten te verpieteren.

Ik had ook moeite met de veranderde vertrouwensrelatie tussen de bestuurders onderling in die periode. Veel beslissingen werden ineens genomen door het crisisteam, waar ik geen deel van uitmaakte. Ik had het volste vertrouwen in dat team, maar het voelde wel heel erg vreemd.”

De mediatheek uit R3 die nu, zoals vele, verdwijntHet bestuursbesluit over de mediatheken gaf ook nogal wat reuring…

“Ja, ook daarvan heb ik wakker gelegen. Maar ik heb nooit gedacht: we laten het maar zo. Het heeft alleen allemaal veel te lang geduurd. Dat is typisch zo’n voorbeeld van hoe taai het is om van a naar b te gaan en daarin mensen mee te krijgen.”

Geldt dat niet voor alles binnen een onderwijsorganisatie, toch zeker van dit formaat? 

“Ja. Ik kan daar nog een prachtig citaat bijhalen. Maar misschien moet ik dat maar niet doen, voor het bij sommigen verkeerd valt…”

Nu maak je ons nieuwsgierig. Vertel.

“Mmmm… Nou ja. Hij is te leuk om niet aan te halen, maar neem het wel met een flinke korrel zout. Governing a university is like moving a graveyard; you don’t get much help from the people within.”

Het geeft voor mij op een komische manier aan hoe weerbarstig zo’n complexe organisatie als Fontys kan zijn bij verandering. Met alle goede bedoelingen van een ieder, daar heb ik nooit twijfel bij. We zijn met ruim 5000 overtuigde collega’s elke dag bezig om het voor de student beter te maken. En dat gaat niet altijd vanzelf.”

Dat belooft nog wat voor jouw opvolger en de andere twee bestuursleden. Want die gaan een andere tijd tegemoet, met heel andere uitdagingen. Zoals je al zei: we gaan van groei naar krimp. Sterker nog: die periode is al begonnen.

“Dat is zo. In de meerjarenplanning houden we rekening met een forse terugloop in studentenaantallen . Nee, dat leidt niet tot paniek, we zagen dit natuurlijk al aankomen vanwege de demografische ontwikkelingen. Maar het gaat wel wat sneller dan we hadden gedacht.

En dat heeft natuurlijk gevolgen voor het personeelsbestand. Ook dat zal krimpen. Voor een deel zal dat nog via natuurlijk verloop op te lossen zijn. En er komen ook plekken vrij binnen de organisatie. Maar we hebben de dienst p&o wel gevraagd om een mobiliteitsplan te maken. En dat zal geen vrijblijvend plan zijn: we komen in een situatie waarin medewerkers vaker zullen moeten accepteren wat hen tegen die tijd wordt voorgelegd.”

Nederlof tussen bouwers en opdrachtgevers op de plek waar de opleiding Journalistiek inmiddels is geland: MindlabsIs dat de voornaamste klus dadelijk voor jouw opvolger?

“In elk geval een heel belangrijke. Het goed hanteerbaar maken van die krimp. Maar daarnaast zal hij of zij ook veel tijd gaan moeten steken in de transitie van de educatieve opleidingen en in het talentgericht onderwijs.”

En wie ga jij na deze week het meeste missen bij Fontys?

“Dat antwoord is gekleurd door mijn functie en ik ben niet van de obligate antwoorden. Het klinkt daarom misschien gek maar niet direct specifieke studenten; daar heb je als bestuurder gewoon niet zo veel contact mee behalve bijvoorbeeld via de cmr (centrale medezeggenschapsraad, JL). Bovendien heb ik daar, net als met de Vereniging Hogescholen, ook in mijn nieuwe baan weer mee te maken. Ook daar zetelt het cvb in een onderwijsgebouw. Dat is echt fijn. Dan zie je toch elke dag waar je het voor doet. Want de bedoeling, onze maatschappelijke opdracht, mag nooit uit beeld raken.

Wie ik wel expliciet ga missen zijn de mensen met wie ik direct samenwerk. Mijn twee medebestuurders, de mensen van audit & control, de PMO, het secretariaat… Als bestuurder ben je zo sterk als je support is. Maar ook dienstdirecteuren en de andere collega’s van het Fontysberaad. En dus ook de cmr. Je staat ten slotte met elkaar ergens voor aan de lat en dat vraagt echte samenwerking.”

Tot slot: iedereen op de campus Rachelsmolen wist enkele jaren geleden precies of jij aan het werk was of niet. Vanwege die ontzettend opvallende Ford Mustang waar jij toen in reed. Ga je nu weer een nieuwe aanschaffen?

“Hahaha. Ja, die Mustang mis ik nog steeds. Ik ben een liefhebber van mooie auto’s en van sportief autorijden, en dat was een prachtig exemplaar. Een beschaafde 4-cilinder dat wel, die ik kocht omdat ik toen nog interim-manager was en jaarlijks soms 60.000 kilometer reed.

Nu heb ik een elektrische Hyundai. Toen ik bij die garage aankwam, zag je die verkopers denken: wat komt die nou hier doen, als je zo’n auto hebt. Hahaha. Maar in deze tijd kan dat niet meer, zo’n Mustang. Dus ik hou het bij wat ik heb. Zoals ik ook niet ga verhuizen vanwege de nieuwe baan. We wonen nu heel landelijk en ik ben te gehecht aan die rust en ruimte en aan de moestuin en boomgaard waar ik graag tijd in doorbreng.” [Jan Ligthart]

Reageren kan hieronder. Eenmaal gepubliceerde reacties worden niet verwijderd

Boilerplate

Het officiële afscheid van Hans Nederlof is aanstaande donderdag in de aula van R5 op campus Rachelsmolen in Eindhoven, vanaf 16 uur. 

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
Mariëlle Hulshoff
08
July
2023
“Governing a university is like moving a graveyard; you don’t get much help from the people within.”

Haagse Hogeschool, lezen jullie even mee…
Succes er mee hè
Olaf Schiltmans
07
July
2023
"Governing a university is like moving a graveyard; you don’t get much help from the people within.”
Precies, waarom zou je ook luisteren naar de mensen die wél verstand van zaken hebben als je eigen argumenten niet uitstijgen boven het niveau "ja maar bij andere hogescholen doen ze het óók"? Je zal als bestuurder je ongelijk maar eens moeten erkennen.
Ewoud Jansen
07
July
2023
Met een ‘passie’ voor digitalisering mediatheken sluiten zonder enig steekhoudend argument. Verwoesting geslaagd en vertrekken maar. Kent Nederlof dat prachtige citaat over zeemeeuwenmanagement?
Annemarie
07
July
2023
Soms is het wel beter om zaken maar gewoon zo te laten. Ze zijn er met reden. Dat citaat wat ik niet eens wil herhalen had nooit hier opgenomen mogen worden wanneer je denkt aan de collega's van de mediatheken.
Esse Heij
07
July
2023
“Governing a university is like moving a graveyard; you don’t get much help from the people within.”

Wat een grove belediging; ik ben verbijsterd!
Als dit uw ervaring is, dan hebt u iets helemaal verkeerd gedaan.

Geert van Iersel
07
July
2023
Wat ik graag had willen weten is waarom de geïnterviewde naar aanleiding van de 'reuring' die ontstond omtrent de mediatheken de plannen niet heeft aangepast of - om het interview aan te halen - niet heeft gedacht 'we laten het maar zo'. 'Digital first' is in de meeste gevallen 'either digital or nothing at all' geworden. Veel bronnen waarover onze studenten tot voor kort konden beschikken zijn eenvoudigweg niet in digitale vorm beschikbaar.
Liesbeth
07
July
2023
Ja, als je alles gereorganiseerd hebt, wat je wilde doen, is het natuurlijk "logisch" om te gaan.
De gevolgen maak je zelf dan niet mee. Achter blijft een Hogeschool zonder fatsoenlijke Mediatheken, voor studenten en docenten. Waarschijnlijk wordt alles over een paar jaar weer teruggedraaid. Maar dan is deskundig personeel al lang weg en alle boeken, die er waren in de container verdwenen.
Gerard Drosterij
05
July
2023
En ook fijn om te zien dat de interviewer kritische vragen durfde te stellen...
Gerard Drosterij
05
July
2023
Hans Nederlof omschrijft zijn ervaring als het gaat om mensen van a naar b te brengen - hij heeft het over het sluiten van de mediatheken en de totale digitalisering en daarmee het opgeven van alle zorgvuldig opgebouwde boekencollectief van de mediatheken van Fontys... "Governing a university is like moving a graveyard; you don’t get much help from the people within.” Ontzettend bedankt voor deze bemoedigende woorden bij uw afscheid. Een hart onder de riem voor elke Fontys-medewerker. Gelukkig nog steeds met een kloppend hart.
Tim Simonse
07
July
2023
Voor wie zich ooit nog afvraagt waar de kloof tussen 'het bestuur/Eindhoven' en 'de mensen op de vloer' bij Fontys vandaan komt, lijkt dit afscheidsinterview met de heer Nederlof mij inderdaad verplichte kost. Bovenop het door de reageerder hier boven mij aangehaalde 'komische' citaat spreekt wat mij betreft ook de vanzelfsprekendheid waarmee de heer Nederlof denkt te weten waar 'de weg van A naar B' er wat betreft digitalisering uit behoorde te zien voor de veelheid aan opleidingen die Fontys bevat. Goede bedoelingen hebben we blijkbaar allemaal als Fontys-personeel, maar om te weten dat/hoe van A naar welke B moeten, daarvoor zijn visionairen als de heer Nederlof voor nodig, aldus de Heer Nederlof.
Dat bleek ook, voordat ik het verwijt krijg nu overdreven te reageren op enkel één ongelukkig gekozen citaat uit één enkel interview, uit het onder zijn bewind tot stand gekomen Transitieplan Dienstverlening Mediatheken. Daarin las ik de wildste, op mijn ervaring met de doelgroep afgaand nogal van de realiteit losgezongen analyse van hoe 'de' (alsof die bestaat) Fontys-student studeert en welke rol fysieke dan wel digitale leermiddelen daarin (zouden kunnen) spelen.
Tijdens deze transitie mediatheken zélf, die ik zowel op papier als door deelname aan allerlei sessies intensief heb gevolgd en in heb proberen te participeren, heeft het mij altijd verbaasd hoe, zonder het op een serieuze wijze peilen bij opleidingen zelf (dus niet bij hun directeur of een obligatie 'meedenksessie') voorgeschreven kon worden wat volgens hen de studenten van de toekomst op digitaliseringsgebied geboden zou moeten worden. Zonder oog voor mogelijk verschillende behoeften (ontlezing, iemand?) van verschillende opleidingen werd van bovenaf resoluut ingezet op een 'digital first' strategie, met inderdaad het rigoureus breken met een zorgvuldig en doordacht opgebouwd verleden aan fysieke boeken tot gevolg. Daarbij ook nog eens voorbijgaand aan alle door onderzoek onderbouwde voordelen van fysieke collecties, zoals mooi samengevat in de vorige BRON-column van Ewoud Jansen.
Maar goed, waarom ook serieus in gesprek gaan met mensen die je eigenlijk al als kerkhofbewoners beschouwt? Er valt voor mij een hoop op zijn plaats. Zonder te twijfelen aan de ongetwijfeld goede bedoelingen van de heer Nederlof uiteraard.