Eindhoven,
09
januari
2023
|
12:02
Europe/Amsterdam

Verpleegkundestudenten gaan de berg op tegen kanker

Studenten van de opleiding Verpleegkunde reizen al jaren af naar Frankrijk om als vrijwilliger te helpen bij Alpe d’HuZes. Dit jaar gaat een deel zelf meedoen. “Ik werd geïnspireerd door al het verdriet dat daar is”, vertelt Anne-Marijn.

Anne-Marijn zit in het derde jaar van haar opleiding Verpleegkunde. Afgelopen editie ging ze voor het eerst mee naar Alpe d’Huez, de berg waar al sinds jaar en dag Alpe d'HuZes, de inzamelactie voor onderzoek naar kanker, wordt gehouden. Komend jaar wordt haar tweede keer. “De laatste keer waren we met vijftig vrijwilligers. Er waren toen zoveel aanmeldingen dat er geloot moest worden”, zegt ze. “Komende editie gaan twaalf van ons zelf meedoen." 

Drie studenten gaan fietsen, de rest van de groep zal de berg lopend trotseren. Anne-Marijn hoort bij het fietsgroepje. “We worden gecoacht door onze docenten die afgelopen jaar ook mee zijn gegaan: Renske Mol en Nard van den Langenberg.”

Anne-Marijn (links) met haar studiegenootje InezEmotioneel
Anne-Marijn verwacht dat het een zware uitputtingsslag zal worden, maar wel een met een speciaal randje. Want de sfeer die tijdens zo’n evenement heerst is bijzonder. Pijnlijk en emotioneel, maar vooral onvergetelijk. “Ik werd geïnspireerd door het verdriet dat daar is. Iedereen die er rondloopt, kent wel iemand die is overleden aan kanker.”

De student en haar studiegenoten zullen net als de vorige keer vrijwilligerstaken uitvoeren. Spandoeken ophangen, koken, bardiensten draaien, dat soort dingen. “Maar we verkopen ook kaarsen aan mensen die een kaarsje willen branden. Wij dienen dan als een soort steun. Het kan heel emotioneel zijn.” 

Streefbedrag
Op donderdag 1 juni, de koersdag, gaat men massaal de berg op. Vóór die datum moet Anne-Marijn een streefbedrag van 2.500 euro bij elkaar verzameld hebben. Zover is ze al: de teller staat op 2.600 euro. 

“Ik heb een donatiebox in de praktijk van mijn moeder gezet en heb posters opgehangen. Verder gaan we met ons team van Mens en Gezondheid ook verschillende acties opzetten. Denk aan het organiseren van een wandeltocht of spinningmarathon waar we geld mee op willen halen. Maar ook het organiseren van een feest voor studenten.” 

Het geld inzamelen is één ding. Daar is Anne-Marijn hard mee bezig en dat zal ze de komende tijd ook blijven doen. Maar er moet ook getraind worden. “Dat doe ik al best veel. Ik heb een wielrenfiets, dus in de weekenden maak ik vaak lange tochten.”

De verpleegkundestudent heeft in tegenstelling tot sommige mensen uit haar team geen specifiek iemand waar ze de Alpe d’Huez voor wil beklimmen. Ze doet het voor iedereen die het kan gebruiken. “En voor de drive. Ik ben best sportief van mezelf, dus op dat vlak komt het wel goed. Daar kan ik me op voorbereiden. Op de emotionele belasting die er ongetwijfeld bij komt kijken iets minder.” [Karen Luiken]

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.