Eindhoven,
19
februari
2018
|
10:02
Europe/Amsterdam

Van Fontys naar filmfestival

Oud-ICT'er Frans Mouws is nu DOCfeed-directeur

Dit jaar viert het Eindhovense documentaire-festival DOCfeed haar eerste lustrum. Directeur Frans Mouws was jarenlang ICT’er bij Fontys. “Ik heb allerlei informatiseringsprojecten geleid. Later gaf ik bij Fontys gastcolleges filmproductie en als commercieel filmmaker kom ik er tegenwoordig weer over de vloer.”

Win toegangskaarten voor DOCfeed 2018

BRON geeft 5 x twee kaartjes weg voor het documentairefestival. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Stuur snel een email naar bron@fontys.nl onder vermelding van DOCfeed18. Vergeet niet je naam en hogeschool of dienst te vermelden.

Mouws is trouwens een man van vele ambachten. Zijn cv maakt ook melding van een bestaan als vrachtwagenchauffeur, machinist en auteur. Als filmer maakte hij bovendien meerdere langere documentaires: “Zo is ook DOCfeed ontstaan. Documentairefestival IDFA kon mijn film over tatoeëerder Henk Schiffmacher niet programmeren. Toen besloot ik zelf maar iets te organiseren.”

Grenzen verleggen
Inmiddels is DOCfeed uitgegroeid tot een volwaardig 4-daagsfestival, mede gedragen door 80 vrijwilligers. Overigens is er nog een link met Fontys. Gerard Lenssen, de directeur van Fontys Hogeschool Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek (BENT), maakt deel uit van het bestuur van DOCfeed. Studenten van diezelfde hogeschool gingen vorig jaar bij het thema Food + Film van DOCfeed met aan de slag met gerechten die tijdens de films werden geserveerd. 

Het motto van deze editie: Expand Your World. Dat kun je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. De programmeurs kijken (ver) over de grens, wat resulteert in een filmaanbod uit 33 landen. Maar het verleggen van grenzen gebeurt niet alleen op geografisch vlak. Mouws: “Dit jaar vertonen we bijvoorbeeld ’T Is Goed Zo, een bijzondere film van Jesse van Venrooij over Tilburger Eelco, die kiest voor euthanasie vanwege ondraaglijk geestelijk lijden.”

Andere zaken om op te letten: de première van De Hoofdvrouw ‒ de nieuwe film van Gouden Kalf-winnares Hester Overmars ‒ en een retrospectief over filmmaker Rob Rombout. “Omdat hij al dertig jaar in het buitenland zit, is hij een beetje op de achtergrond geraakt. Maar zijn inmiddels indrukwekkende oeuvre verdient het om belicht te worden.”

Populair
De documentairefilm is populair: Netflix stroomt vol met kwaliteitsdocu’s en eerder al schreven we over de wekelijkse DocUpdate van journalistiek-docent Helmut Boeijen. Is het genre van de non-fictiefilm eigenlijk ook de moeite waard voor studenten? “Absoluut”, zegt Frans Mouws. “Documentaires helpen je om met andere ogen naar de wereld te kijken. Dat is voor iedereen weleens nodig.” [Frank van den Nieuwenhuijzen]